Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Els abocaments d’aigües i la seva mala depuració tornen a ser el major problema del litoral

  • Ecologistes en Acció presenta el seu informe Banderes negres 2021, que atorga dues banderes a cada província litoral, més Ceuta i Melilla. Les dues banderes es corresponen a casos de contaminació una d’elles, i l’altra a casos de mala gestió ambiental.
  • Igual que els últims anys, el major problema de les costes espanyoles se centra en els abocaments d’aigües residuals i la seva mala depuració.
  • Algunes zones repeteixen bandera negra, com la contaminació industrial en la ria de Pontevedra per ENCE, l’EDAR de la platja del Carmen a Barbate (Cadis) o la greu situació del  Mar Menor (Múrcia).
Un any més Ecologistes en Acció realitza una anàlisi dels gairebé 8.000 quilòmetres del litoral espanyol. En aquesta edició l’informe Banderes negres 2021 ha considerat aquells casos més característics d’afeccions per contaminació i mala gestió ambiental, com és habitual els últims anys.

S’han assignat dues banderes negres a cada província litoral, més Ceuta i Melilla, per la qual cosa sumen un total de 48 casos. Enguany s’han tornat a atorgar algunes banderes recurrents que ja van obtenir el guardó l’any 2020, com per exemple la contaminació industrial en la ria de Pontevedra per ENCE, l’EDAR de la platja del Carmen a Barbate o la greu situació de la Mar Menor (Múrcia).

Aquest diagnòstic 2021 de la salut de les nostres costes mostra un canvi en el format de la presentació de l’informe, que està disponible en la web d’Ecologistes en Acció (https://ift.tt/3jpIMww). A més de recopilar el contingut en un format d’informe clàssic, enguany s’ha estructurat tota la informació existent des de l’any 2005 en forma de mapes, gràfics interactius i documents estructurats cronològicament per a cada província costanera.

Des de l’any 2015, data en la qual es van homogeneïtzar el nombre de banderes a 48, l’organització ha atorgat un total de 332 banderes negres. D’aquestes, el 75% de les denúncies corresponen a quatre motius concrets: abocaments i falta de sanejament, urbanisme, activitats industrials, i ports i creuers. No obstant això, Clara Megías, coordinadora de l’informe d’Ecologistes en Acció manifesta que «aquest nombre de banderes anuals podria ser molt major, ja que només s’han seleccionat els casos més greus, dos per província».

Des de 2018 el major problema del litoral espanyol, recollit en aquest informe, es manté en els abocaments d’aigües residuals i la seva mala depuració. Aquest cas és significativament destacable perquè posa de manifest que l’Estat espanyol té una gran tasca per resoldre en matèria de sanejament i depuració. Alguna cosa que és ben conegut per les autoritats i per les quals l’Estat està pagant una multa milionària a Europa. Per aquest motiu, el mes de març passat, Ecologistes en Acció va presentar un informe en el qual s’analitzava la situació de les Estacions de Depuració d’Aigües Residuals (EDAR) del litoral de l’Estat espanyol per a l’any 2019.

A més existeixen altres causes de la degradació del litoral, que enguany es classifiquen en funció del seu origen:

  • Quinze banderes negres per abocaments d’aigües sense depurar.
  • Vuit banderes negres per urbanisme.
  • Set banderes negres per activitats industrials contaminants.
  • Sis banderes negres per ports i creuers impactants.
  • Tres banderes negres per erosió costanera i obres de defensa.
  • Tres banderes negres per afeccions a la biodiversitat i espècies invasores.
  • Tres banderes negres per diversos motius.
  • Dues banderes negres per acumulació d’escombraries.
  • Una bandera negra per efectes d’aqüicultura.

Clara Megías ha conclòs: «Aquest estudi té com a objectiu realitzar un diagnòstic de la salut de les nostres costes, en el qual alertem cada any de la deterioració que sofreixen per actuacions antròpiques – les provocades per l’ésser humà– que generen severs impactes traduïbles en problemes de contaminació i mala gestió ambiental. Passen els anys i veiem molt pocs avanços, especialment en matèria de sanejament i depuració, però no sols. Per això instem a totes les administracions públiques a prendre mesures urgents per a revertir la situació. És a les seves mans, és una qüestió que s’ho prenguin de debò».

La entrada Els abocaments d’aigües i la seva mala depuració tornen a ser el major problema del litoral aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires