El Tractat de Comerç i Inversió entre la Unió Europea i els països del Mercosur porta 22 anys d’incertes i complexes negociacions, d’arrencades i frenades prolongades. Finalment, durant el 2018 i al començament del 2019 les comissions negociadores entre les dues regions van aconseguir un nou impuls que culminava el juny del 2019 amb l’anunci d’un text d’acord. Tot i així, quan tot semblava preveure una aprovació imminent per part del Consell Europeu, el procés de tramitació per a la ratificació de l’acord es va anar posposant una vegada i una altra fins a l’actual congelació “sine die” del procés.
El TCI UE-Mercosur entra al debat social i polític en el context de l’emergència climàtica i ecològica, de la pandèmia de la COVID-19, el canvi de govern a Argentina i la caiguda de popularitat de Bolsonaro al Brasil. I encara que al nostre país no ha entrat a formar part del debat polític i l’agenda mediàtica com va passar amb el TTIP -principalment perquè l’actual govern espanyol està a favor de la signatura del tractat-, a diversos països d’Europa diferents parlaments i governs s’han vist obligats a fer-se ressò de les crítiques, sobretot pel que fa a l’impacte a l’agricultura, el medi ambient i l’emergència climàtica.
Ecologistes en Acció i Entrepobles, que formen part activa de la Campanya Catalunya No als TCI i la Campanya Estatal No als Tractats de Comerç i Inversió, presenten l’informe ‘Una aproximació crítica al tractat UE-MERCOSUR. anàlisi de les dinàmiques estructurals i del nexe aigua-terra-treball de productes agrícoles clau’ 1, que fa palès que les polítiques econòmiques mai no estan al marge de la materialitat i de la natura que les sostenen.
En el context d’emergència climàtica i ecològica on ens trobem, aquest estudi visibilitza a través d’infografies les conseqüències de l’augment de la demanda d’intercanvis de béns naturals entre els dos continents, com la terra i l’aigua, i fa palès que les polítiques econòmiques mai no estan al marge de la materialitat i de la naturalesa que les sostenen. Es mostra la contradicció entre els anuncis i les declaracions sobre polítiques de reducció d’emissions i del Green New Deal de la Unió Europea, i l’augment constant de la nostra empremta ecològica al Sud Global en benefici de les grans empreses que dominen les cadenes de producció i distribució alimentària al món, en detriment de les comunitats indígenes, de la vida i l’economia de la pagesia de les dues regions, així com dels consumidors i les consumidores.
El tractat suposa continuar mantenint les mateixes matrius: el Mercosur accentuaria el seu paper d’exportador de matèries primeres agropecuàries i Europa vendria cotxes i altres productes industrials, desarticulant el teixit industrial intern de la regió. Segons l’anàlisi de l’informe, a grans trets, guanyen les multinacionals de banda i banda de l’Atlàntic, que poden produir de manera deslocalitzada, a gran escala i a baix preu, a un alt cost humà i ambiental.
Les organitzacions volen aportar amb aquest informe més elements a l’argumentari dels moviments socials i les organitzacions que segueixen promovent la crítica a aquests tractats a totes dues bandes de l’Atlàntic, així com per impedir que prosperi la ratificació del TCI UE-Mercosur. Davant dels beneficis de les multinacionals, exigeixen posar les persones i el planeta primer.
Informe
Infografías
El acuerdo UE-MERCOSUR comporta grandes beneficios para las multinacionales a un gran coste humano y ambiental
El Tratado de Comercio e Inversión entre la Unión Europea y los países del Mercosur lleva 22 años de inciertas y complejas negociaciones, arranques y frenazos prolongados. Finalmente, durante 2018 y principios de 2019 las comisiones negociadores entre ambas regiones consiguieron un nuevo impulso que culminaba en junio de 2019 con el anuncio de un texto de acuerdo. Sin embargo, cuando todo parecía prever una aprobación inminente por parte del Consejo Europeo, el proceso de tramitación para la ratificación del acuerdo se va posponiendo una y otra vez hasta la actual congelación “sine die” del proceso.
El TCI UE-Mercosur entra en el debate social y político en el contexto de la emergencia climática y ecológica, de la pandemia de la COVID-19, el cambio de gobierno en Argentina y la caída de popularidad de Bolsonaro en Brasil. Y aunque en nuestro país no ha entrado a formar parte del debate político y la agenda mediática como ocurrió con el TTIP -principalmente porque el actual gobierno español está a favor de la firma del tratado-, en varios países de Europa diferentes parlamentos y gobiernos se han visto obligados a hacerse eco de las críticas, sobre todo en lo que respecta al impacto en la agricultura, el medio ambiente y la emergencia climática.
Ecologistas en Acción y Entrepueblos, que forman parte activa de la Campaña Cataluña No en los TCI y la Campaña Estatal No en los Tratados de Comercio e Inversión, presentan el informe Una aproximación crítica al tratado UE-MERCOSUR. Análisis de las dinámicas estructurales y del nexo agua-tierra-trabajo de productos agrícolas clave2.
En el contexto de emergencia climática y ecológica en que nos encontramos, este estudio visibiliza a través de infografías las consecuencias del aumento de la demanda de intercambios de bienes naturales entre los dos continentes, como la tierra y el agua, y pone de manifiesto que las políticas económicas nunca están al margen de la materialidad y la naturaleza que los sostienen. Se muestra la contradicción entre los anuncios y las declaraciones sobre las políticas de reducción de emisiones del Green New Deal de la Unión Europea, y el aumento constante de nuestra impronta ecológica en el Sur Global en beneficio de las grandes empresas que dominen las cadenas de producción y distribución alimentaria en el mundo, en detrimento de las comunidades indígenas, de la vida y la economía del campesino de ambas regiones, así como de los consumidores y consumidores.
El tratado supone seguir manteniendo las mismas matrices: el Mercosur acentuaría su papel de exportador de materias primas agropecuarias y Europa vendería coches y otros productos industriales, desarticulando el tejido industrial interno de la región. Según el análisis del informe, a grandes rasgos, ganan las multinacionales de ambos lados del Atlántico, que pueden producir de manera deslocalizada, a gran escala ya bajo precio, a un alto coste humano y ambiental.
Las organizaciones quieren aportar con este informe más elementos al argumentario de los movimientos sociales y las organizaciones que siguen promoviendo la crítica a estos tratados a ambos lados del Atlántico, así como para impedir que prospere la ratificación del TCI UE-Mercosur. Ante los beneficios de las multinacionales, exigen poner a las personas y al planeta primero.
Informe
Infografías
La entrada L’acord UE-MERCOSUR comporta grans beneficis per a les multinacionals a un gran cost humà i ambiental aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires