Amb la campanya de la renda, torna la possibilitat de fer objecció fiscal a la despesa militar, una eina que tenim la societat civil per reclamar que els nostres impostos no siguin utilitzats per al manteniment de l’estructura militar i en detriment de despesa social.
Col·lectius antimilitaristes i de pau d’arreu de l’Estat espanyol promotors de l’objecció fiscal a la despesa militar, als quals s’ha sumat Ecologistes en Acció de Catalunya, han emès un manifest que denuncia l’enorme despesa mundial, segons dades del SIPRI -Stockholm International Peace Research Institute-, i l’escalada bel·licista d’Espanya, 17è país en el rànquing mundial en despesa militar i 7è en exportació d’armes.
Malgrat la situació de pandèmia a causa de la COVID-19, que ha fet patent la debilitat de sistema sanitari espanyol després d’anys de retallades; o que les pensions es diu que no poden sostenir-se, l’Estat ha elevat un 9,6 % la despesa militar respecte al 2020. Potser (i tan de bo) demà s’acabi la guerra a Ucraïna, però el problema no s’haurà acabat perquè se seguiran fabricant i exportant armes.
L’armamentisme va contra la vida, i no només quan s’utilitza en conflictes, sinó amb la seva sola producció, donat que accelera l’esgotament de materials i embornals imprescindibles per al manteniment de la vida.
És la societat civil qui ha d’aturar aquest despropòsit i determinar si vol que Espanya segueix sent al rànquing d’exportacions d’armes.
El Centre Delàs ha publicat una guia descriptiva per a enguany:
En què consisteix?
L’objecció de consciència a les despeses militars o objecció fiscal (OF) és un acte de desobediència civil per mostrar la negació a col·laborar amb l’Estat en la preparació de les guerres i en el manteniment de l’estructura militar. Es tradueix en desobediència activa en el moment de realitzar la declaració de la renda.
Hi ha perill de represàlies?
La pràctica de l’OF a la despesa militar, ara per ara no està regulada –no és il·legal ni legal- dins les lleis tributàries.
El màxim que hisenda podria reclamar és la quantitat desviada més el 50 % d’aquesta. Però en els tres últims anys s’està reclamant als objectors i objectores pels imports objectats durant els últims 4 anys, la qual cosa pot arribar a suposar quantitats elevades. El propòsit és clar: fer desistir qui es plantegi aquesta opció.
Per això, des del 2021 es proposa fer l’objecció fiscal per 1, 5 o 10 euros. Per descomptat que aquestes petites quantitats no són les que l’estat destina dels nostres impostos a mantenir l’estructura militar, però igualment serveix per reclamar el dret de consciència de la ciutadania a no col·laborar en el manteniment de l’exèrcit i les seves conseqüències. L’objectiu és evitar que les reclamacions d’hisenda generin un entrebanc econòmic per continuar reclamant el nostre dret, a la vegada que pot obrir la porta a que d’altres persones s’animin a seguir la nostra lluita.
Com es fa?
1- En el moment d’omplir la declaració, col·locar en les caselles 605 o 606 les quantitats d’1, o 5, o 10 euros.
2- Ingressar l’import de l’objecció fiscal (1, 5, o 10 euros) al compte corrent d’alguna entitat social, solidària, pacifista, ecologista, de promoció dels drets humans, etc., legalment registrada i que disposi de NIF. En el concepte de l’ingrés cal especificar ‘Ingrés provinent de l’objecció fiscal 2022’ i guardar el comprovant bancari per entregar-lo a Hisenda, ja sigui a registre o telemàticament. (En aquest cas, les entitats beneficiàries de les aportacions no han d’emetre certificat, ja que no és un donatiu com a tal).
3- Omplir la carta d’objector/a fiscal adreçada al ministre d’Hisenda. Aquí en teniu un model.
4- Lliurar els documents (carta i rebut bancari de l’ingrés a l’entitat escollida) a qualsevol Delegació d’Hisenda, secció Registre. Podem aprofitar per explicar que estem fent objecció fiscal –i explicar què és-, que la responsabilitat és nostra i que amb la carta instància amb el número de referència de la declaració justifiquem que no ens quedem els diners, sinó que els hi donem un sentit social i solidari. També es pot lliurar la documentació via telemàtica amb número de referència.
Per a més informació i assessorament, accedir al SIOF (Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal a les despeses militars), una entitat de caràcter no lucratiu que dóna suport a totes les campanyes que anualment es desenvolupen a Catalunya i a l’Estat espanyol, es treballa per donar assessorament per realitzar l’objecció fiscal a les despeses militars.
En cas de rebre una reclamació o requeriment d’hisenda, o per a qualsevol informació addicional, podeu contactar-hi via correu electrònic obfiscal@pangea.org (tindreu resposta en un dia o dos) o bé per telèfon 93 441 19 47.
Cens de l’Objecció
Les persones que fan objecció fiscal és molt important que ho comuniquin per poder fer un còmput, purament estadístic, i veure així l’evolució de l’objecció fiscal a casa nostra. Es pot omplir el cens d’objector/a fiscal a la mateixa pàgina web de l’objecció o demanar que us el facilitin en paper o per correu electrònic a obfiscal@pangea.org.
Per completar la proposta
Donada la reclamació de les quantitats desviades, la proposta és fer l’objecció per quantitats molt petites. Això comportaria que les entitats que rebien els diners desviats, en rebessin menys.
Per evitar-ho en aquesta campanya es proposa, a banda d’ingressar i declarar en concepte d’objecció fiscal 1, 5 o 10 euros, fer un segon ingrés a l’entitat que s’esculli amb la quantitat restant del que es volia objectar com a donatiu. Així, a més de continuar reclament el dret a objectar, l’any següent es podrá desgravar el donatiu.


La entrada Nova oportunitat per seguir reclamant el dret a l’objecció de consciència a les despeses militars aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires