Les cinc principals organitzacions ecologistes -Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF- s’han reunit a primera hora del matí del dijous 21 amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per tractar diversos temes relacionats amb el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la bretxa de desigualtats que vivim.
Les direccions i/o coordinacions de les organitzacions que han participat a la reunió han reconegut alguns dels avenços que tenen lloc en aquesta matèria, però han destacat la importància d’un lideratge contundent i clar que ha de tenir aquest Govern a nivell internacional (al Tractat Internacional dels Oceans, la mineria submarina, la COP o la Convenció de Diversitat Biològica), europeu (màxim ara que s’acosta la data perquè Espanya ocupi la presidència europea) i nacional, per la qual cosa falten coses per aconseguir .
Per això han traslladat a l’executiu diverses peticions concretes que han girat al voltant de quatre eixos:
1. Canvi climàtic i transició energètica. Per respectar els límits ecològics marcats per la ciència davant l’emergència climàtica, és imprescindible no perdre el rumb de la transició energètica cap a un sistema 100 % renovable eficient, intel·ligent i democràtic, acabar amb la dependència dels combustibles fòssils i evitar el perill de energia nuclear.
Cal accelerar el desplegament d’energia neta i segura a tots els sectors, amb garanties de no produir impactes negatius a la natura i que el benefici de les renovables arribi a totes les persones, especialment a les més vulnerables i als que conviuran amb elles a la seva proximitat.
Per això és essencial la transparència i la participació, de manera que la transició es faci al costat de la ciutadania, per la qual cosa les organitzacions ecologistes han apuntat que cal el lideratge del Govern en aquest terreny, que garanteixi l’enlairament definitiu de les comunitats energètiques i l’autoconsum compartit.
Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF han comentat que no s’han d’invertir diners en infraestructures fòssils que ens lliguin al canvi climàtic i a la inseguretat energètica, ni que Espanya esdevingui un hub de gas per a la resta de la UE.
Les organitzacions s’han mostrat molt preocupades pel recent anunci de la UE d’incloure a la taxonomia UE el gas i l’energia nuclear com a energies verdes. Consideren que el Govern hauria de mantenir el rebuig que ha tingut des del primer moment i, en coherència, promoure una acció legal contra l’acte delegat i promoure que a Espanya no s’apliqui.
A més, han recordat a l’executiu que allò que esperen d’un Govern convençut de la urgència del canvi climàtic és una acció ferma i distingida. Per tant, Espanya ha de passar de l’actual i exigu objectiu de reducció d’emissions del 23 % a un 55 % el 2030 respecte al 1990, sense més demora. Aquests objectius més ambiciosos exigeixen una transformació profunda i urgent dels sectors amb més responsabilitat en les emissions, com l’energètic, el del transport i l’alimentari.
2. Protecció de la biodiversitat. A nivell internacional, després de posposar-se diverses vegades reunions d’un important calat en aquesta matèria -com la CBD (Convenció de Nacions Unides sobre Diversitat Biològica) que finalment es durà a terme al desembre a Montreal, o l’última ronda de negociacions sobre el Tractat Internacional dels Oceans que tindrà lloc a l’agost a Nova York- la destrucció de la natura continua, no només a nivell mundial sinó també a Europa.
Hores d’ara no s’han complert cap dels objectius de biodiversitat per al 2020 acordats anteriorment. Per a les organitzacions ambientals, Espanya ha de liderar el desenvolupament de la legislació europea en restauració de la naturalesa i incrementar la seva posició de lideratge en les negociacions del marc global de diversitat a la Conferència de les Parts del Conveni de Diversitat biològica.
A nivell estatal, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF han ressaltat la importància del nostre capital natural en aquest context i invertir en protecció de la natura. Enmig d’una preocupació extrema a Espanya pels incendis, les organitzacions han assenyalat la necessitat d’impulsar la ramaderia extensiva i canviar el paradigma de l’extinció a un basat en la prevenció i la gestió forestal. Han proposat com a mesura concreta un PERTE de restauració ecològica, que inverteixi en la recuperació dels nostres ecosistemes i en la generació de llocs de treball.
3. Desenvolupament rural. És primordial garantir la qualitat de vida i els serveis essencials de la població rural, per una qüestió de justícia i perquè pugui exercir el paper clau en l’emergència ambiental, la protecció dels ecosistemes i la producció d’aliments. Per això, cal avançar de manera urgent en el desenvolupament de mesures estatals (bonificacions fiscals i de la Seguretat Social, inversions estatals en ocupació i emprenedoria) que afavoreixin l’assentament de la població.
Les organitzacions ecologistes han tractat amb el president els reptes del sistema agroalimentari i la urgència d’elevar la prioritat a l’agenda, així com treballar per establir una sobirania i seguretat alimentària. Les solucions passen per una transformació que redueixi tots els insums externs que fan a aquest sistema enormement vulnerable, així com l’increment de la superfície en producció ecològica, tot això integrat a la natura per fer front a les diverses crisis agràries, climàtiques i de biodiversitat . Cal una PAC (i PERTE) alineada amb aquests objectius.
En aquest sentit, les entitats proposen, en línia amb l’European Network for Rural Development, que s’incorpori el rural proofing -o filtre de desenvolupament rural- a més del filtre d’afecció a la biodiversitat en el desplegament de totes les lleis, tal com es fa actualment amb el canvi climàtic o la mirada de gènere.
4. Justícia social. Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF han mostrat el seu suport a aquelles mesures preses al Reial Decret anticrisi i les anunciades al Debat de la Nació dirigides a redistribuir la riquesa, afavorir i ajudar els qui més els està afectant la inflació i tenen menys mitjans, i les que fan que les empreses i la banca -que paradoxalment s’està enriquint amb les crisis- també “hi posin el coll” a través d’impostos.
En aquesta crisi calen també mesures tendents a fer-nos menys dependents dels combustibles fòssils. Per això, les organitzacions ecologistes han aplaudit les mesures dirigides a afavorir l’ús del transport públic i no les que fomenten el consum de combustibles fòssils, com el descompte de 20 cèntims al carburant, que a més no té en compte la progressivitat en estar adreçat igual a tota la població.
En qualsevol cas, cal no oblidar que per afavorir l’estalvi energètic, en l’ús del transport públic no n’hi ha prou amb que els bons siguin gratuïts, sinó que cal reforçar el servei, millorar freqüències i fer del tren un vector vertebrador de mobilitat sostenible que arribi a tots els punts de la geografia nacional, per la qual cosa cal revertir el tancament de línies de trens regionals que s’estan duent a terme.
A més de mesures puntuals per pal·liar els efectes de la inflació, les organitzacions ambientalistes han ressaltat la importància d’establir mesures estructurals per evitar que les crisis la paguin “les de sempre”. Per això, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF han reiterat la seva petició de posar en marxa una reforma fiscal els impostos de la qual surtin d’on han de sortir: d’una fiscalitat justa i verda. Una fiscalitat que doni suport al medi rural, on pagui més qui més té i qui més contamina, i que serveixi per sufragar els serveis públics i la protecció social, que ens portin a una veritable transició ecològica, que garanteixin drets i vides dignes de ser viscudes per a totes les persones.
La entrada Les organitzacions ambientals s’han reunit amb el president del Govern per demanar més ambició i lideratge davant de la crisi ecològica i social aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires