- La plataforma en Resposta al MidCat s’ha reactivat davant les intencions d’alguns països i actors a tirar un projecte que apuntala un model energètic fòssil i que va en contra dels objectius climàtics.
- Desmenteixen que pugui donar resposta a la seguretat energètica en un context d’exhauriment dels combustibles fòssils i menys amb la urgència i les limitacions tecnològiques actuals.
Aquest dijous la plataforma Resposta al Midcat, juntament amb altres entitats socials i ecologistes, ha realitzat una roda de premsa per exposar els motius pels quals se segueix oposant al gasoducte. A la roda de premsa, efectuada davant de la Generalitat de Catalunya a Girona, han explicat que s’”han hagut de reactivar a causa de les intencions dels governs espanyol i alemany, i a les que s’ha sumat el president català Pere Aragonès o la patronal espanyola, de tornar apostar per un projecte ja arxivat fa quatre anys per l’elevat cost, la seva dubtosa rendibilitat i el poc interès francès“.
A més dels motius que ja van dur-los a oposar-s’hi al seu dia, i davant del nou context d’emergència climàtica i crisi energètica, la plataforma ha volgut remarcar que seguir desenvolupant infraestructures gasístiques no fa més que “continuar finançant una indústria fòssil, que només beneficia a energètiques, constructores i bancs” i “que ens allunya dels objectius comunitaris de descarbonitzar l’economia i arribar a la neutralitat de carboni el 2050”.
Així mateix han volgut desmentir algunes informacions donades aquests dies pels diferents actors interessats, sobretot en referència al que fa a la seguretat energètica o a deixar de dependre del gas rus. En aquest sentit, han afirmat que a través del MidCat només es podria substituir poc més del 2 % del gas rus, passant a dependre de països que tampoc són garantia de futur, ja sigui per qüestions geopolítiques o perquè les reserves d’aquest combustible arribarà al seu zenit d’extracció en pocs anys. En referència a les declaracions de la Ministra de Transición Ecológica, Teres Ribera, la plataforma a reblat que ni hi ha capacitat de realitzar aquesta obra en menys d’un any, com també ja havia declarat el govern francès, ni tampoc és viable fer-la servir per transportar hidrogen. Un hidrogen, han matisat, que avui dia és majoritàriament no renovable i fòssil, i que requereix d’una despesa energètica per generar-lo molt més gran (entre 2 i 3 vegades) que l’energia obtinguda de la seva combustió.
Per finalitzar, han deixat clar que aquesta no és una oposició només des del territori, o d’uns sectors molt concrets de la població, sinó que hi ha en joc el nostre futur, i que fa temps que la comunitat científica ens està advertint de la necessitat d’un canvi de rumb en política energètica i d’abandonar els combustibles fòssils. Les seves portaveus han fet una crida a la societat i als països ha defensar els interessos comuns per sobre dels particulars. I han instat als governs espanyol, alemanys, català, així com a la Unió Europea, a “oposar-se a projectes com aquests i a seguir buscant solucions sense ignorar l’exhauriment dels combustibles fòssils, apostant per combatre l’Emergència Climàtica, mirant la preservació del territori i acceptant les limitacions tècniques i tecnològiques actuals i futures”.
A preguntes dels mitjans, les portaveus han recalcat la determinació de la plataforma a oposar-se al MidCat i han avançat que s’estan reorganitzant i estan preparant mobilitzacions i accions si se segueix tirant endavant la idea de construir aquest, o qualsevol altre, projecte de gasoducte.
La entrada Oposició ciutadana al gasoducte MidCat per no tenir en compte la crisi energètica ni l’emergència climàtica aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires