- Després de dues setmanes de l’inici de la Cimera del Clima a Sharm el-Sheikh, i a poques hores del tancament programat de les negociacions, les posicions dels països segueixen molt enfrontades.
- La Presidència egípcia de la COP27 ha presentat un document per iniciar les discussions de la decisió final que arriba massa tard i sense haver aconseguit cap consens prèviament.
- La societat civil s’ha mobilitzat de forma massiva per exigir que es doni resposta al compliment de les indicacions científiques així com al finançament necessari per enfrontar l’adaptació i les pèrdues i els danys.
Onze dies després de l’inici de les negociacions, la Presidència egípcia continua sense ser capaç d’avançar en un text de consens per a la declaració final d’aquesta cimera del clima. Després de publicar, dimecres 9 de novembre, un document amb els punts de discussió que s’haurien d’incloure a la resolució final d’aquesta cimera climàtica, ha publicat avui una nova versió.
Aquest nou document està més definit però no arriba a assolir l’estat de document oficial de negociació, tot i que hauria superat aquesta fase de redacció uns dies abans. De fet, la nova versió presentada recull nombroses opcions. Són tantes possibilitats, que estan generant bloquejos importants i debats addicionals de la cimera en el moment que s’haurien d’estar tancant acords.
Una de les qüestions polèmiques és la introducció dels boscos dins dels mecanismes de mercats de carboni. Ecologistes en Acció assenyala que aquesta proposta agreujaria la pressió sobre aquests ecosistemes i perjudicaria enormement els programes internacionals que, com el REDD+, ja estan en marxa per catalitzar aquesta protecció dels boscos. Alhora, la mesura facilitaria la tala i extracció de fusta d’ecosistemes força fràgils.
L’organització ecologista recalca que la COP27 hauria de donar un senyal fort a la COP del Conveni de Diversitat Biològica (CBD) que se celebrarà el proper mes de desembre a Montreal sobre la importància d’interrelacionar la lluita climàtica i la protecció dels ecosistemes, ja que “són dues cares de la mateixa moneda”. En lloc d’això, la declaració final de la Cimera del Clima a Egipte “podria incloure l’especulació amb els boscos, cosa que suposaria un enorme problema planetari”.
Durant les intervencions escoltades en un dels plenaris oficials, s’ha alertat de les intencions d’alguns països d’eliminar del text final qualsevol esment a l’1,5 ºC o les indicacions de l’IPCC com a objectiu de les negociacions. Aquesta pretensió facilitaria el retard en l’acció climàtica, especialment a països petroliers com Rússia que, tal com ha manifestat al plenari, pretén obviar qualsevol mesura per a la regulació de les emissions del metà, un gas amb enormes repercussions climàtiques.
Entre les pretensions mostrades per Rússia també hi ha l’eliminació de qualsevol treball addicional encarregat a l’IPCC, inclosa la possible realització d’informes periòdics sobre l’adaptació. Aquests informes permetrien no només avaluar quin és l’estat i les necessitats en matèria d’adaptació, sinó també la suficiència dels compromisos de finançament necessaris del Nord al Sud global.
Ecologistes en Acció destaca que gairebé no hi ha avenços en les qüestions relacionades amb el programa de treball per a la mitigació i en la creació d’un mecanisme financer que permeti afrontar les pèrdues i els danys. Països com les petites illes han anunciat el dijous 17 de novembre en roda de premsa la seva posició ferma de no abandonar aquesta cimera del clima sense un mecanisme que garanteixi la resposta a les seves necessitats ia la desaparició dels seus territoris com a conseqüència del canvi climàtic.
L’organització ecologista manifesta la seva solidaritat amb els estats insulars i declara que continuarà defensant les demandes que estan traslladant a la comunitat internacional. Una postura que és compartida per les organitzacions de la societat civil presents a Sharm el-Sheikh, les plataformes indígenes, de gènere i sindicals. Així ho han expressat en un multitudinari plenari celebrat dijous al matí.
Al People’s Plenary ha estat unànime la solidaritat de les organitzacions amb totes les persones que estan a la primera línia de defensa davant les agressions ambientals i la degradació de les condicions de vida del planeta. S’han corejat lemes com “Encara no ens han vençut”, o “El poble unit mai serà vençut” i posteriorment s’ha realitzat una asseguda per traslladar les demandes de totes la societat civil representada als cims i recollides al manifest La declaració dels pobles.
Les properes hores a la COP27 sembla que seran tenses. Les pròpies paraules de la Presidència egípcia en la conclusió del plenari han deixat clar que el seu document era només “un conjunt de propostes molt variades que necessitava sintetitzar-se”. Afegia, a més, que encara trigaran diverses hores a tenir una nova versió. Segons Ecologistes en Acció, aquestes declaracions deixen entreveure que la Cimera del Clima no es podrà tancar divendres segons l’agenda establerta i que encara queda una enorme feina pendent abans de poder abandonar Sharm el-Sheikh.
La entrada La COP27 segueix encallada a unes hores de la finalització aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires