Oposició a l’ampliació de l’abocador de «Els *Canyades» del Campello
L’organització ecologista s’ha personat en l’expedient promogut per FCC Medi Ambient, S.A., actual concessionària de la planta de tractament mecànic biològic (TMB) i abocador annex, que tracta la brossa generada en 36 municipis de la comarca de la Marina i El Campello. FCC pretén ampliar l’actual abocador ja pràcticament reblit en un 20 % i allargar la seua vida útil durant 3,5 anys, sense augmentar la superfície ocupada, encara que al març va presentar una sol·licitud a la Conselleria de Transició Ecològica que sí que n’augmentava la seua superfície i capacitat per a 18 anys més d’abocament.
L’abocador va ser dissenyat en 2002 per a acollir els rebutjos de la planta TMB durant 22 anys. No obstant això solament ha durat una mica més de 13 anys, a causa de l’espectacular ineficiència en la recuperació de subproductes i el mal funcionament de la planta, responsabilitat compartida pel concessionari i l’autoritat ambiental que havia de controlar i supervisar el seu funcionament. Era la crònica anunciada de l’esgotament de l’abocador, denunciada innombrables vegades per Ecologistes en Acció. Mai eixes instal·lacions han complit amb els objectius ambientals establits en la normativa, i mai l’autoritat ambiental ha sancionat l’empresa per eixe motiu. Les molèsties a la població del Campello per olors han sigut la tònica habitual des de la seua inauguració en 2009, fins i tot després de l’actual remodelació de les instal·lacions amb una inversió superior a 20 milions d’euros sense la necessària licitació pública.
Les al·legacions presentades assenyalen la il·legalitat de l’ampliació de l’abocador, ja que no està prevista ni en el Pla Zonal de la zona XV ni en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. La documentació presentada per FCC és en la seua major part un còpia i enganxa de la presentada en 2002 per a obtindre l’Autorització Ambiental Integrada, i demostra la falta de controls de l’ompliment de l’abocador, perquè no hi ha hagut cap control de l’assentament.
Les al·legacions trauen a la llum nombrosos incompliments del projecte: la necessitat de l’aprofitament energètic del biogàs de l’abocador, la qualitat ínfima de la documentació presentada (estudi olfatomètric, estudi d’estabilitat dels talussos, estudi d’impacte ambiental), lixiviats (tractament incorrecte, càlcul defectuós del volum generat, capacitat insuficient de la bassa), absència de l’anàlisi econòmica dels costos de l’abocament, no s’analitzen en l’Estudi d’Impacte Ambiental les vulnerabilitats del projecte d’accidents greus (incendi de l’abocador), s’incompleixen les limitacions legals al depòsit de residus en abocador, i no consta en la documentació sotmesa a informació pública la preceptiva anàlisi de riscos mediambientals per al càlcul i establiment del segur o garantia financera per a cobrir la responsabilitat mediambiental de la gestió de l’abocador.
Hi ha alternatives a l’abocament i totes passen per generar menys residus i posar en el centre mesures de prevenció, augmentar la recollida separada dels bioresidus i el seu tractament en desenes de plantes xicotetes de compostatge pròximes a la seua generació (Benidorm, Dénia, La Vila Joiosa, Altea, Xàbia, Calp, l’Alfàs del Pi, … hauríem de tindre al meyns una) gravar fiscalment la generació de la fracció resta, millorar les recollides separades i implantar el modelo de recollida “porta a porta”·.
No a la ampliación del vertedero del Campello (Alacant)
Oposición a la ampliación del vertedero de «Les Canyades» del Campello
La organización ecologista se ha personado en ese expediente promovido por FCC Medio Ambiente, S.A., actual concesionaria de la planta de tratamiento mecánico biológico (TMB) y vertedero anejo, que trata las basuras generadas en 36 municipios de la comarca de la Marina y el Campello. FCC pretende ampliar el actual vertedero ya prácticamente colmatado en un 20 % y alargar su vida útil durante 3,5 años, sin aumentar la superficie ocupada, aunque en marzo presentó una solicitud ante la Conselleria de Transición Ecológica que sí que aumentaba su superficie y capacidad para 18 años más de vertido.
El vertedero fue diseñado en 2002 para acoger los rechazos de la planta TMB durante 22 años. Sin embargo solamente ha durado algo más de 13 años, debido a la espectacular ineficiencia en la recuperación de subproductos y al mal funcionamiento de la planta, responsabilidad compartida por el concesionario y la autoridad ambiental que debía controlar y supervisar su funcionamiento. Era la crónica anunciada de la colmatación del vertedero, denunciada innumerables veces por Ecologistas en Acción. Nunca esas instalaciones han cumplido con los objetivos ambientales establecidos en la normativa, y nunca la autoridad ambiental ha sancionado a la empresa por ese motivo. Las molestias a la población del Campello por olores han sido la tónica habitual desde su inauguración en 2009, incluso tras la actual remodelación de las instalaciones con una inversión superior a 20 millones de euros sin la preceptiva licitación pública.
Las alegaciones presentadas señalan la ilegalidad de la ampliación del vertedero, ya que no estaba prevista ni en Plan Zonal de la zona XV ni en el Plan Integral de Residuos de la Comunitat Valenciana. La documentación presentada por FCC es en su mayor parte un copia y pega de la presentada en 2002 para obtener la Autorización Ambiental Integrada, y demuestra la falta de controles del llenado del vertedero, pues no ha habido ningún control del asentamiento.
Las alegaciones sacan a la luz numerosos incumplimientos del proyecto: la necesidad del aprovechamiento energético del biogás del vertedero, la calidad ínfima de la documentación presentada (estudio olfatométrico, estudio de estabilidad de los taludes, estudio de impacto ambiental), lixiviados (tratamiento incorrecto, cálculo defectuoso del volumen generado, capacidad insuficiente de la balsa), ausencia del análisis económico de los costes del vertido, no se analizan en el Estudio de Impacto Ambiental las vulnerabilidades del proyecto ante accidentes graves (incendio del vertedero), se incumplen las limitaciones legales al depósito de residuos en vertedero, y no consta en la documentación sometida a información pública el preceptivo análisis de riesgos medioambientales para el cálculo y establecimiento del seguro o garantía financiera para cubrir la responsabilidad medioambiental de la gestión del vertedero.
Existen alternativas al vertido y todas pasan por generar menos residuos y poner en el centro medidas de prevención, aumentar la recogida separada de los biorresiduos y su tratamiento en decenas de plantas pequeñas de compostaje cercanas a su generación (Benidorm, Dénia, La Vila Joiosa, Altea, Xàbia, Calp, l’Alfàs del Pi, … deberían tener al menos una), gravar la generación de la fracción resto, mejorar de las recogidas separadas e implantar el modelo de recogida “puerta a puerta”.
La entrada No a l’ampliació de l’abocador del Campello aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires