- Les obres de regeneració de les platges del Saler i la Garrofera, així com l’extracció d’arenes profundes en la costa enfront de Cullera són il·legals, perquè manquen d’avaluació d’impacte ambiental.
- Ecologistes en Acció ha comunicat aqueixos fets, que suposen una infracció molt greu de la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental, i han interposat una denúncia davant la Policia Nacional, en la qual sol·liciten la paralització cautelar de les obres.
El projecte de regeneració de les platges del Saler i la Garrofera consisteix en la regeneració del front costaner, que comprén les platges de L’Arbre de Gos (2600 m), del Saler (2700 m) i Garrofera (1800 m), des de l’espigó sud de la platja de Pinedo fins a la gola de Puchol o Pujol, en el terme municipal de València, amb una longitud de 7000 metres. Aqueix projecte d’obres va ser sotmés a informació pública i a avaluació ambiental. Es van adjudicar a la UTE DRAVO-ROVER MARITIME el 24/12/2022 per un import de 23,3 milions d’euros.
La regeneració consistiria en la recàrrega artificial amb arena d’aqueixes platges fins a aconseguir un ample entre 40 a 70 metres segons les zones. La platja resultant aniria des de la cota actualment existent en pendent suau fins a la zona de tancament, que se situa a 4,5 metres de profunditat. Per a això, s’utilitzarien prop de 3 milions de metres cúbics de material procedent del jaciment submarí situat enfront de la costa valenciana, enfront de les costes de Sueca/Cullera en l’anomenada zona 15.
Aqueix projecte de regeneració va ser aprovat per la Direcció General de Costas i la Mar al desembre de 2021, després d’obtindre una Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable de l’òrgan ambiental a l’agost del 2021. No obstant això aqueixa DIA estava condicionada a l’obtenció de l’avaluació favorable i el seu condicionat del projecte d’extracció d’arenes mitjançant un vaixell-draga i el seu transport a les platges, que es va tramitar de forma diferenciada, i es va sotmetre a informació pública al juliol de 2022. Al novembre de 2022 va començar l’avaluació ambiental d’aqueix projecte en l’òrgan ambiental, la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i encara no ha finalitzat.
Hui dia aqueix projecte d’extracció d’arenes profundes no ha obtingut la DIA favorable i per tant encara no ha sigut aprovat per l’òrgan substantiu.
La regeneració d’aqueixes platges, amb greus impactes ambientals, ha començat a l’agost de 2023 i en aquest mes de setembre ja s’ha començat a extraure arena del jaciment de Cullera amb un vaixell-draga.
L’article 55.2 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, considera una infracció molt greu “l’inici de l’execució d’un projecte, inclosos els subjectes a declaració responsable o comunicació prèvia, sotmés a avaluació d’impacte ambiental ordinària sense haver obtingut prèviament la corresponent declaració d’impacte ambiental”.
Aquests fets han sigut comunicats per Ecologistes en Acció del País Valencià en la denúncia interposada davant la Policia Nacional el dimarts 26 de setembre. Els ecologistes sol·liciten la paralització de les obres de regeneració, mentre no s’haja avaluat ambientalment aqueix projecte i no s’haja aprovat per l’autoritat substantiva.
Denunciada la regeneración de playas en València
- Las obras de regeneración de las playas del Saler y la Garrofera, así como la extracción de arenas profundas en la costa enfrente de Cullera son ilegales, pues carecen de evaluación de impacto ambiental.
- Ecologistas en Acción ha comunicado esos hechos, que suponen una infracción muy grave de la Ley 21/2013 de evaluación ambiental, y han interpuesto una denuncia ante la Policia Nacional, en la que solicitan la paralización cautelar de las obras.
El proyecto de regeneración de las playas del Saler y la Garrofera consiste en la regeneración del frente costero, que comprende las playas de L’Arbre de Gos (2600 m), del Saler (2700 m) y Garrofera (1800 m), desde el espigón sur de la playa de Pinedo hasta la gola de Puchol o Pujol, en el término municipal de València, con una longitud de 7000 metros. Ese proyecto de obras fue sometido a información pública y a evaluación ambiental. Se adjudicaron a la UTE DRAVO-ROVER MARITIME el 24/12/2022 por un importe de 23,3 millones de euros.
La regeneración consistiría en la recarga artificial con arena de esas playas hasta conseguir un ancho entre 40 a 70 metros según las zonas. La playa resultante iría desde la cota actualmente existente en pendiente suave hasta la zona de cierre, que se sitúa a 4,5 metros de profundidad. Para ello, se utilizarían cerca de 3 millones de metros cúbicos de material procedente del yacimiento submarino ubicado frente a la costa valenciana, frente a las costas de Sueca/Cullera en la llamada zona 15.
Ese proyecto de regeneración fue aprobado por la Dirección General de Costas y el Mar en diciembre de 2021, tras obtener una Declaración de Impacto Ambiental (DIA) favorable del órgano ambiental en agosto del 2021. Sin embargo esa DIA estaba condicionada a la obtención de la evaluación favorable y su condicionado del proyecto de extracción de arenas mediante un barco-draga y su transporte a las playas, que se tramitó de forma diferenciada, y se sometió a información pública en julio de 2022. En noviembre de 2022 comenzó la evaluación ambiental de ese proyecto en el órgano ambiental, la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, y todavía no ha finalizado.
A día de hoy ese proyecto de extracción de arenas profundas no ha obtenido la DIA favorable y por tanto todavía no ha sido aprobado por el órgano sustantivo.
La regeneración de esas playas, con graves impactos ambientales, ha comenzado en agosto de 2023 y en este mes de septiembre ya se ha comenzado a extraer arena del yacimiento de Cullera con un barco-draga.
El artículo 55.2 de la Ley 21/2013, de 9 de diciembre, de evaluación ambiental, considera una infracción muy grave “el inicio de la ejecución de un proyecto, incluidos los sujetos a declaración responsable o comunicación previa, sometido a evaluación de impacto ambiental ordinaria sin haber obtenido previamente la correspondiente declaración de impacto ambiental”.
Estos hechos han sido comunicados por Ecologistas en Acción del País Valenciano en la denuncia interpuesta ante la Policía Nacional el martes 26 de septiembre. Los ecologistas solicitan la paralización de las obras de regeneración, mientras no se haya evaluado ambientalmente ese proyecto y no se haya aprobado por la autoridad sustantiva.
La entrada Denunciada la regeneració de platges a València aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires