Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Amb més d’un terç de les aigües contaminades per glifosat, Espanya ha de votar contra la renovació de l’herbicida a la UE

  • La setmana que ve els Estats membres votaran la proposta de la Comissió Europea per renovar per 10 anys més l’autorització al glifosat.
  • Un informe nou, basat en dades oficials, mostra que el glifosat contamina més d’un terç de les aigües superficials espanyoles.
  • El nivell de contaminació, la manca de consens científic sobre la toxicitat, les llacunes de dades admeses per les agències europees i l’existència d’alternatives obliguen que Espanya voti en contra de la proposta.
La setmana que ve, la Comissió Europea portarà a votació la seva proposta de renovació de l’autorització al glifosat (principi actiu del Roundup) durant 10 anys més al comitè de plaguicides de la UE. A les portes d’aquesta votació Ecologistes en Acció recorda en el seu nou informe ‘Nedant en glifosat‘ que el 2022, el 34,6% dels punts de mostreig d’aigües superficials estaven contaminades per l’herbicida, en una concentració que incompleix la norma de qualitat ambiental, segons dades del Ministeri de Transició Ecològica. Pel que fa a l’AMPA, principal tòxic generat a la degradació del glifosat, el 13,7% dels punts de mostreig estaven en risc probable.

La pitjor dada de contaminació es va registrar al riu Guadiana, amb 308,10 micrograms de glifosat per litre, 3.000 vegades superior al que permet la llei. El 2021, les conques amb un nombre més gran d’estacions en risc per contaminació per glifosat eren andaluses (conques mediterrànies andaluses, Gaudalete-Barbate i Tinto, Odiel i Piedras), seguides pel Tajo, Xúquer i Guadiana. El 2022, primer any en què les conques internes catalanes van realitzar analítiques, van pujar al primer lloc en nombre de punts en risc de contaminació per aquest herbicida.

Ecologistes en Acció considera que el Govern espanyol ha d’oposar-se a la renovació de l’autorització del glifosat a la Unió Europea: l’elevat nivell de contaminació, l’elevada toxicitat per a mitjans aquàtics, l’evidència científica sobre la toxicitat per a humans, els danys a les biodiversitat, les llacunes de dades admeses per les agències europees, l’oposició de la població europea (només un 14% està a favor de la renovació) i l’existència d’alternatives viables, són raons més que suficients per fer-ho.

La entrada Amb més d’un terç de les aigües contaminades per glifosat, Espanya ha de votar contra la renovació de l’herbicida a la UE aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires