El País Valencià, per aplicació de les Directives europees sobre hàbitats i aus, compta amb una àmplia xarxa ecològica d’espais naturals protegits emparats per la normativa europea, amb el paraigua denominat Xarxa Natura 2000 (XN2000), que ocupa 8.800 km2, un 38% de tota la superfície valenciana, a més de quasi 200 km2 del medi marí. L’objectiu d’eixa Xarxa és contribuir a que la biodiversitat i els hàbitats presents aconseguisquen o mantinguen un estat de conservació favorable.
Hi ha unes quantes figures de protecció, 94 Llocs d’Importància Comunitària (LIC), que s’haurien de convertir en Zones d’Especial Conservació (ZEC) després de l’aprovació de les corresponents normes de gestió, i 43 Zones d’Especial Protecció per a les aus (ZEPA).
Encara hi ha molts espais de la XN2000 valenciana sense normes de gestió aprovades, 65 LIC i 35 ZEPA, i per eixe motiu hi ha un expedient d’infracció obert per la Comissió Europea contra el Regne d’Espanya pel retard en la seua aprovació, perquè fa anys que va acabar el termini legal per a aprovar-les. A més, desgraciadament, són massa els projectes i les actuacions que s’ubiquen en estos espais naturals protegits, com per exemple diverses infraestructures, transformacions de cultius, plans urbanístics, projectes energètics, etc.
Després de la jurisprudència creada pel Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura amb la sentència de 09/03/2011, confirmada per altres dues sentències del Tribunal Suprem de 29/01/2014 i la sentència del Tribunal Constitucional de 13 de novembre de 2019, que van fallar en contra de la Junta d’Extremadura i van anul·lar els creixements urbanístics autoritzats en el projecte “Marina Isla de Valdecañas” (Càceres), i executats parcialment dins de sòl protegit de l’espai XN2000 “Embalse de Valdecañas”, es va dictaminar que tots els espais de la XN2000 que estigueren en situació de sòl rural han de quedar preservats de la seua transformació urbanística i s’han de classificar com a sòl no urbanitzable (SNU) d’especial protecció pels seus valors naturals, en aplicació de la legislació espanyola i comunitària.
A causa d’esta situació, Ecologistes en Acció País Valencià considera que les Conselleries competents en temes d’avaluació ambiental d’actuacions urbanístiques i ordenació del territori han de tindre en compte la doctrina del Tribunal Constitucional, a fi d’aconseguir un elevat nivell de protecció dels espais inclosos en la XN2000 al País Valencià. D’esta manera, els informes que s’emeten, així com les autoritzacions que s’aproven, han de ser coherents amb esta doctrina, “que obliga tots els poders públics”. Creiem que amb això es reduiria la litigiositat, s’evitarien reclamacions de responsabilitat patrimonial i s’incrementaria la seguretat jurídica.
La rellevància d’estes sentències és tan gran que Ecologistes en Acció del País Valencià ha remés un escrit als consellers Arcadi España García (Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat) i Mireia Mollà Herrera (Conselleria d’Agricultura, Desenvotupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica) amb els punts essencials de les sentències a fi que tinguen en compte eixa doctrina jurídica en l’aplicació de la legislació urbanística, d’ordenació del territori i d’avaluació ambiental, als espais inclosos en la XN2000. Basant-se en el dret de petició, se’ls ha sol·licitat que els serveis jurídics d’estes Conselleries emeten sengles dictàmens pel que fa al deure d’aplicar eixa doctrina legal, que ha creat jurisprudència de compliment obligatori.
Carta a los Consellers sobre la Red Natura 2000
Parcelas de cereal convertidas en regadío para hortalizas, en plena ZEPA Els Alforins marzo 2021El País Valenciano, por aplicación de las Directivas europeas sobre hábitats y aves, tiene creada una amplia red ecológica de espacios naturales protegidos amparados por la normativa europea bajo el paraguas denominado Red Natura 2000 (RN2000), ocupando 8.800 km2, un 38% de toda la superficie valenciana, además de casi 200 km2 del medio marino. El objetivo de esa Red es contribuir a que la biodiversidad y hábitats presentes alcancen o mantengan un favorable estado de conservación.
Existen varias figuras de protección, 94 Lugares de Importancia Comunitaria (LIC), que se deberían convertir en Zonas de Especial Conservación (ZEC) tras la aprobación de sus correspondientes Normas de Gestión y 43 Zonas de Especial Protección para las
Todavía hay muchos espacios de la RN2000 valenciana sin Normas de Gestión aprobadas, 65 LIC y 35 ZEPA, y por ese motivo hay un expediente de infracción abierto por la Comisión Europea contra el Reino de España por el retraso en su aprobación, pues hace años que finalizó el plazo legal para ello. Además desgraciadamente, son demasiados los proyectos y actuaciones que se ubican en estos espacios naturales protegidos, como diversas infraestructuras, transformaciones de cultivos, planes urbanísticos, proyectos energéticos, etc.
Proyecto Plan Torre Bellver en LIC Litoral de Benicàssim (Oropesa)Tras la jurisprudencia creada por Tribunal Superior de Justicia de Extremadura mediante sentencia de 09/03/2011, confirmada por otras dos sentencias del Tribunal Supremo de 29/01/2014 y la sentencia del Tribunal Constitucional de 13 de noviembre de 2019 que fallaron en contra de la Junta de Extremadura y anularon los crecimientos urbanísticos autorizados en el proyecto “Marina Isla de Valdecañas” (Cáceres), y ejecutados parcialmente dentro de suelo protegido del espacio RN2000 “Embalse de Valdecañas”, se dictaminó que todos los espacios RN 2000 que estuvieran en situación de suelo rural deben quedar preservados de su transformación urbanística y deben ser clasificados como suelo no urbanizable (SNU) de especial protección por sus valores naturales, en aplicación de la legislación española y comunitaria.
Debido a esta situación, Ecologistes en Acció País Valencià considera que las Consellerias competentes en temas de evaluación ambiental de actuaciones urbanísticas y ordenación del territorio, han de tener en cuenta la doctrina del Tribunal Constitucional, a fin de lograr un elevado nivel de protección de los espacios incluidos en la RN2000 en el País Valenciano. De esta forma, los informes que se emitan, así como las autorizaciones que se aprueben, deben ser coherentes con esta doctrina, “que obliga a todos los poderes públicos”. Creemos que con ello se reduciría la litigiosidad y se evitarían reclamaciones de responsabilidad patrimonial e incrementaría la seguridad jurídica.
La relevancia de estas sentencias es tal que Ecologistes en Acció del País Valencià ha remitido sendos escritos a los Consellers Arcadi España García (Conselleria de Política Territorial, Obras Públicas y Movilidad) y Mireia Mollà Herrera (Conselleria de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica) con los puntos esenciales de las sentencias con el fin de que tengan en cuenta esa doctrina jurídica en la aplicación de la legislación urbanística, de ordenación del territorio y de evaluación ambiental, en los espacios incluidos en la RN2000. En base al derecho de petición se les ha solicitado que los servicios jurídicos de estas Consellerías emitan sendos dictámenes respecto al deber de aplicar esa doctrina legal, que ha creado jurisprudencia de obligado cumplimiento.
La entrada Carta als Consellers sobre la Xarxa Natura 2000 aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires