Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Considerem fonamental fer front a l’abandó de l’activitat agrària a les zones de muntanya per a evitar els macroincendis

  • Ecologistes en Acció del País Valencià considera que cal recuperar un equilibri entre el ser humà i el seu entorn rural i forestal, i dotar amb més recursos, millor formació i educació ambiental per a vetlar pels espais forestals i reduir les emissions de carboni.
  • Reivindica una major valoració econòmica i social de l’activitat agrària i ramadera extensiva.
  • Recorda que cal ser conscients que el problema de fons és el canvi climàtic mateix, que propicia situacions de major risc per als macroincendis.

Ecologistes en Acció agraeix els esforços titànics dels efectius que estan actuant en l’extinció d’incendis al País Valencià, més encara per la virulència del foc davant de l’adversitat climàtica a la qual s’enfronten per a controlar-los. L’organització ecologista lamenta l’enorme pèrdua de biodiversitat i els enormes danys materials i humans causats per uns macroincendis que han afectat la vida de la població rural, amb la qual es solidaritza.

Els boscos i matolls mediterranis són essencials per a evitar l’erosió del sòl, temperar les temperatures, donar refugi i zones de cria i aliment a la fauna, dotar de recursos aprofitables a la humanitat o fixar enormes quantitats de CO₂, entre moltes altres funcions essencials per a la vida i la lluita contra el canvi climàtic.

Els incendis arrasen milers d’hectàrees de sòl d’alt valor forestal i ecològic al País Valencià, amb situacions molt adverses i perilloses (temperatures que superen els 40 graus, baixa humitat, vents forts i canviants…). Les causes són diverses: a les d’origen humà causades per negligències (burilles, cremes i espurnes d’origen agrícola, soldadures, línies elèctriques, fogueres o abocadors il·legals, que suposen el 90% dels incendis) se sumen les d’origen natural (tempestes fonamentalment), com el cas de la Vall d’Ebo a Alacant o el de Bejís a Castelló.

La despoblació rural i, sobretot, l’abandó de l’activitat agrària i ramadera extensiva a les zones de muntanya ha creat grans masses forestals sense els espais de discontinuïtat que suposaven els camps cultivats i les pastures, amb la qual cosa s’afavoreixen els macroincendis incontrolables.

Intentar parar aquests incendis resulta molt difícil i és necessari crear mesures socials prèvies i sistemes d’actuació on es puga previndre i actuar.

Per a Ecologistes en Acció la situació requereix una serena i profunda reflexió sociopolítica atés que la situació forestal i agrícola ha variat substancialment en els últims lustres.

Per a aqueixa reflexió, l’organització ecologista proposa una sèrie de punts a abordar amb urgència:

  • Una ràpida capacitat de resposta, no burocratitzada, amb actuacions permanents en el temps de gestió mediambiental que tinga en consideració les actuals tendències de canvi climàtic. És fonamental apagar els focs en les primeres hores.
  • Més efectius, recursos i major amplitud de contractes anuals de brigades forestals amb una formació transversal on es coordinen amb els efectius de bombers, serveis de seguretat, UME, vigilància i agents forestals i la gent de les zones rurals.
  • S’ha d’actuar a les zones afectades amb principis de reforestació no agressius amb intervencións mínimes als primers anysper a que la regeneració siga el mes natural posible (evitant erosió i recuperar nutrients). El principi bàsic es la preservació del sol.
  • Polítiques que promoguen una adequada valoració econòmica i social de l’agricultura de muntanya i de la ramaderia extensiva (preferiblement ecològica), que afavorisquen el manteniment i recuperació de zones cultivades i pastures que, a més d’enriquir la biodiversitat i millorar el paisatge, actuen com a àrees de tallafoc.
  • Creació de plans d’ordenació per a afavorir l’aprofitament racional de la biomassa i dels recursos propis de la muntanya com les plantes aromàtiques o l’extracció de resina. S’han d’anul·lar els plans del model agroforestal que no donen suport a la ramaderia extensiva, i que la PAC es pose al servei del medi rural i de la prevenció d’incendis forestals de manera sostenible i amb el respecte a la biodiversitat natural.
  • L’educació ambiental ha d’estar integrada en el sistema educatiu formal escolar en primària i secundària, amb difusió de la normativa i funcionament dels boscos, i de les conseqüències dels incendis. També calen cursos formatius per a funcionaris públics, població o habitants eventuals sobre com actuar sobre el medi natural prèviament a les situacions de risc i també una vegada iniciat l’incendi.
  • Finalment, Ecologistes en Acció del País Valencià demana actualitzar les mesures i gestió efectives, no sols en política forestal, i ajustar-les a la nova realitat davant de l’emergència climàtica, que multiplica i agreuja els incendis forestals.

Consideramos fundamental hacer frente al abandono de la actividad agraria en las zonas de montaña para evitar los macroincendios.

  • Ecologistes en Acció del País Valencià considera que es necesario recuperar un equilibrio entre el ser humano y su entorno rural y forestal; así como dotar con mayores recursos, mejor formación y educación ambiental para velar por los espacios forestales y reducir las emisiones de carbono.
  • Reivindicando una mayor valoración económica y social de la actividad agraria y ganadera extensiva.
  • Siendo conscientes que el problema de fondo es el propio cambio climático que propicia situaciones de mayores riesgos para los macroincendios.

Ecologistas en Acción agradece los esfuerzos titánicos de los efectivos que están actuando en la extinción de incendios en el País Valencià, más aún por la virulencia del fuego ante la adversidad climática a la que se enfrentan para controlarlos. La organización ecologista lamenta la enorme pérdida de biodiversidad y los enormes daños materiales y humanos causados por unos macroincendios que han afectado la vida de la población rural, solidarizándose con ellos.

Los bosques y matorrales mediterráneos son esenciales para evitar la erosión del suelo, atemperar las temperaturas, dar refugio y zonas de cría y alimento a la fauna, dotar de recursos aprovechables a la humanidad o fijar enormes cantidades de CO2, entre otras muchas funciones esenciales para la vida y la lucha contra el cambio climático.

Los incendios arrasan miles de hectáreas de suelo de alto valor forestal y ecológico en el País Valencià, con situaciones muy adversas y peligrosas (temperaturas que superan los 40 grados, baja humedad, fuertes vientos y cambiantes…). Las causas son diversas. A las de origen humano debidas a negligencias (colillas, quemas y chispas de origen agrícola, soldaduras, tendidos eléctricos, hogueras o vertederos ilegales, que suponen el 90% de los incendios) se le suman las de origen natural (tormentas fundamentalmente) como el caso de la Vall d’Ebo en Alicante o en el de Bejís en Castellón.

La despoblación rural y, sobre todo, el abandono de la actividad agraria y ganadera extensiva en las zonas de montaña ha creado grandes masas forestales sin los espacios de discontinuidad que suponían los campos cultivados y los pastos, con lo que se favorecen los macroincendios incontrolables.

Intentar parar estos incendios resulta muy difícil y es necesario crear medidas sociales previas y sistemas de actuación donde se pueda prevenir y actuar.

Para Ecologistes en Acció la situación requiere de una serena y profunda reflexión sociopolítica dado que la situación  forestal y agrícola ha variado sustancialmente en los últimos lustros.

Para esa reflexión, la organización ecologista propone una serie de puntos a abordar con urgencia:

  • Una rápida capacidad de respuesta, no burocratizada, con actuaciones permanentes en el tiempo de gestión medioambiental que tenga en consideración las actuales tendencias de cambio climático. Es fundamental apagar los fuegos en las primeras horas.
  • Más efectivos,recursos y mayor amplitud de contratos anuales de brigadas forestales con una formación transversal donde se coordinen con los efectivos de bomberos,servicios de seguridad, UME, vigilancia y agentes forestales  y los propios habitantes de las zonas rurales.
  • Se debe actuar en las zonas afectadas con principios de reforestación no agresivos, con intervención mínima en primeros años para que la regeneración sea lo más natural posible, donde el principio básico sea la preservación del suelo.
  • Políticas que promuevan una adecuada valoración económica y social de la agricultura de montaña y de la ganadería extensiva (preferiblemente ecológica), que favorezcan el mantenimiento y recuperación de zonas cultivadas y pastos que, además de enriquecer la biodiversidad y mejorar el paisaje, actúen como áreas de cortafuego
  • Creación de planes de ordenación para favorecer el aprovechamiento racional de la biomasa y de los recursos propios del monte como las plantas aromáticas o el resineo. Se deben anular los planes del modelo agroforestal, que no apoyen la ganadería extensiva, donde la PAC se ponga al servicio del medio rural y de la prevención de incendios forestales de forma sostenible y con el respeto a la biodiversidad natural.
  • La educación ambiental debe estar integrada en el sistema educativo formal escolar en primaria y secundaria, con difusión de la normativa y funcionamiento de los bosques, y de las consecuencias de los incendios. También son necesarios cursos formativos para funcionarios públicos, población o habitantes eventuales sobre cómo actuar sobre el medio natural previamente a las situaciones de riesgo y también una vez iniciado el incendio.
  • Por último, Ecologistes en Acció del País Valencià demanda actualizar las medidas y gestión efectivas, no solo en política forestal, ajustada a la nueva realidad ante la emergencia climática, que multiplica y agrava los incendios forestales.

Incendio de El Toro-Bejís Incendio de El Toro-Bejís Incendio La Vall d'Ebo

La entrada Considerem fonamental fer front a l’abandó de l’activitat agrària a les zones de muntanya per a evitar els macroincendis aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires