Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Es tanca el pas definitivament a urbanitzar la serra de Bèrnia

La Comissió d’Avaluació Ambiental de la Conselleria de Transició Ecològica ha emés una Declaració Ambiental Estratègica desfavorable a la modificació del Pla General de Callosa d’en Sarrià que haguera permés urbanitzar la serra de Bèrnia amb un complex de quasi 1.000 habitatges i un hotel de 100 places.

Marxa en defensa de la serra de Bèrnia

L’Ajuntament d’eixa localitat de la Marina Baixa ha perseguit amb el suport de tots els partits polítics des de fa més de 18 anys la urbanització de la serra de Bèrnia, que va ser declarada espai de la Xarxa Natura 2000 en 2001. Ha promogut la falsa il·lusió en la població que el desenvolupament urbanístic d’eixe sector residencial-turístic anava a aportar grans beneficis econòmics al poble, que generaria molts llocs de treball i que inclouria Callosa d’en Sarrià en el procés intensiu d’urbanització del litoral valencià, que fins llavors havia passat de llarg en un municipi de muntanya, amb gran part dels seus sòls integrats en la Xarxa Natura 2000.

Els terrenys afectats van ser adquirits per un promotor urbanístic local, l’empresa del qual ara s’anomena Arquitectura y Construcción de Vanguardia, deu a Hisenda 2,66 milions d’euros des de fa molts anys. Per a això “va convéncer”tots els polítics, fins i tot subvencionant festes locals, i va pressionar l’autoritat ambiental en 2004 (al comandament de la qual estava el corrupte ex-conseller Rafael Blasco) per a modificar la Declaració d’Impacte Ambiental del Pla General, que inicialment excloïa del procés urbanitzador l’anomenat Sector 14 Anibits-Margequivir. El va declarar com a sòl urbanitzable, encara que no va ser avaluat ambientalment. Era un extens sector de quasi 2 milions de m², distant del nucli urbà alguns km i amb uns grans pendents. Fins i tot es va tramitar un demencial projecte d’heliport en plena serra i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), amb diverses parelles nidificants d’àguila cuabarrada, perquè els turistes i residents arribaren fàcilment sense suportar els incòmodes pendents del terreny.

Després de l’aprovació del PGOU en 2007 l’Ajuntament va tramitar l’aprovació del Pla Parcial del Sector 14 Anibits-Margequivir i de la seua avaluació ambiental, que no s’havia efectuat fins llavors. El Pla Parcial, que va ser aprovat en 2011 per unanimitat per l’Ajuntament, incloïa més de 2.000 habitatges unifamiliars, un resort privat de luxe en la part alta amb unes vistes impressionants de la badia d’Altea, dos camps de golf (un de 18 clots i un altre de pràctiques) i un hotel, amb un 75 % de la seua superfície que ocupava el Lloc d’Importància Comunitària de les Serres del Ferrer i Bèrnia i la ZEPA Muntanyes de la Marina.

Ecologistes en Acció va interposar un recurs contenciós administratiu contra l’aprovació municipal que va ser estimat al novembre de 2014 pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que no només va anul·lar el Pla Parcial sinó que també va anul·lar el PGOU de 2007 referent al Sector 14. Va ser una dutxa d’aigua freda inesperada per a l’Ajuntament, que havia contractat com a pèrits catedràtics de diverses universitats de renom per a batallar contra els arguments dels ecologistes.

L’Ajuntament de nou va posar la màquina administrativa a treballar i va començar a tramitar en 2015 una modificació puntual del PGOU en el Sector 14. Eixa proposta va ser qüestionada per Ecologistes en Acció i per la Plataforma “Callosa Sostenible” en les seues al·legacions, minuciosament desenvolupades. L’autoritat ambiental va aprovar en 2017 un Document d’Abast que qüestionava seriosament el projecte.

No obstant això, l’Ajuntament a les ordres del promotor urbanístic no va perdre l’esperança de portar a bon terme el seu projecte, transformant-lo de manera substancial en la documentació de la modificació del PGOU sotmesa a informació pública en 2021, al límit de la vigència del Document d’Abast. Van desaparéixer els dos camps de golf, es va reduir el nombre d’habitatges a menys de 1.000 i es va reduir la superfície del Sector 14 quasi a la meitat, però es continuava ocupant la Xarxa Natura 2000. De nou Ecologistes en Acció i Callosa Sostenible van estudiar l’extensa documentació i van tornar a presentar al·legacions, insistint en el greu impacte ambiental del projecte i en l’incompliment de la normativa vigent (Estratègia Territorial Valenciana, Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, Llei de Mobilitat Urbana, Llei del Canvi Climàtic, etc).

Ara arriba de nou l’esperat pronunciament ambiental negatiu per a este projecte, que sembla que ha agafat per sorpresa l’Ajuntament després del seu intens i infructuós lobby desenvolupat en els últims mesos davant l’autoritat ambiental. L’organització ecologista no dubta que l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià buscarà de nou promoure este projecte a través d’altres possibles vies. Davant d’això, Ecologistes en Acció li demana “responsabilitat davant de la ciutadania, que no faça més el ridícul i que trenque els llaços que encara té amb el promotor, que deixe de dilapidar els diners de tots els callosins pagant famosos arquitectes, advocats, catedràtics d’anomenada, etc., i que entre per fi en raó i en defensa de la qualitat de vida de la ciutadania i dels espais naturals protegits del seu terme. Que deixe de ser una marioneta en defensa dels interessos d’uns pocs. Segur que per eixa via de preservació de la riquesa natural aconseguirà el benestar de la ciutadania.”

Se cierra el paso definitivamente a urbanizar la sierra de Bèrnia

La Comisión de Evaluación Ambiental de la Conselleria de Transición Ecológica ha emitido una Declaración Ambiental Estratégica desfavorable a la modificación del Plan General de Callosa d’en Sarrià que hubiera permitido urbanizar la sierra de Bèrnia con un complejo de casi 1.000 viviendas y un hotel de 100 plazas.

Marxa en defensa de la serra de Bèrnia

El Ayuntamiento de esa localidad de la Marina Baixa ha perseguido con el apoyo de todos los partidos políticos desde hace más de 18 años la urbanización de la sierra de Bèrnia, que fue declarada espacio de la Red Natura 2000 en 2001. Ha promovido la falsa ilusión en la población de que el desarrollo urbanístico de ese sector residencial-turístico iba a aportar grandes beneficios económicos al pueblo, que generaría muchos puestos de trabajo y que incluiría a Callosa d’en Sarrià en el proceso intensivo de urbanización del litoral valenciano, que hasta entonces había pasado de largo en un municipio de montaña, con gran parte de sus suelos integrados en la Red Natura 2000.

Los terrenos afectados fueron adquiridos por un promotor urbanístico local, cuya empresa ahora denominada Arquitectura y Construcción de Vanguardia, debe al fisco español 2,66 millones de euros desde hace muchos años. Para ello “convenció” a todos los políticos, incluso mediante la subvención a festejos locales, y presionó a la autoridad ambiental en 2004 (al mando de la cual estaba el corrupto exconseller Rafael Blasco) para modificar la Declaración de Impacto Ambiental del Plan General, que inicialmente excluía el llamado Sector 14 Anibits-Margequivir del proceso urbanizador. Lo declaró como suelo urbanizable, aunque no fue evaluado ambientalmente. Era un extenso sector de casi 2 millones de m², distante del casco urbano varios km y con unas grandes pendientes. Incluso se tramitó un demencial proyecto de helipuerto en plena sierra y Zona de Especial Protección para las Aves (ZEPA), con varias parejas nidificantes de águila perdicera, para que los turistas y residentes llegaran fácilmente sin soportar las incómodas pendientes del terreno.

Tras la aprobación del PGOU en 2007 el Ayuntamiento tramitó la aprobación del Plan Parcial del Sector 14 Anibits-Margequivir y de su evaluación ambiental, que no se había efectuado hasta entonces. El Plan Parcial, que fue aprobado en 2011 por unanimidad por el Ayuntamiento, incluía más de 2.000 viviendas unifamiliares, un resort privado de lujo en la parte alta con unas vistas impresionantes de la bahía de Altea, dos campos de golf (uno de 18 hoyos y otro de prácticas) y un hotel, con un 75 % de su superficie ocupando el Lugar de Importància Comunitaria de les Serres del Ferrer i Bèrnia y la ZEPA Muntanyes de la Marina.

Frente a esa aprobación municipal Ecologistas en Acción interpuso un recurso contencioso administrativo que fue estimado en noviembre de 2014 por el Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana, que no solamente anuló el Plan Parcial sino que también anuló el PGOU de 2007 en lo referente al Sector 14. Fue un jarro de agua fría inesperado por el Ayuntamiento, que había contratado como peritos a catedráticos de varias Universidades de renombre para batallar contra los argumentos de los ecologistas.

El Ayuntamiento de nuevo puso la máquina administrativa a trabajar y comenzó a tramitar en 2015 una modificación puntual del PGOU en ese Sector 14. Esa propuesta fue cuestionada por Ecologistas en Acción y por la Plataforma “Callosa Sostenible” en sus alegaciones, minuciosamente desarrolladas. La autoridad ambiental aprobó en 2017 un Documento de Alcance que cuestionaba seriamente el proyecto.

Sin embargo el Ayuntamiento a las órdenes del promotor urbanístico no perdió la esperanza de llevar a buen término su proyecto, transformándolo de forma sustancial en la documentación de la modificación del PGOU sometida a información pública en 2021, al límite de la vigencia del Documento de Alcance. Desaparecieron los dos campos de golf, se redujo el número de viviendas a menos de 1.000 i se redujo la superficie del Sector 14 casi a la mitad, pero se seguía ocupando la Red Natura 2000. De nuevo Ecologistas en Acción y Callosa Sostenible estudiaron la extensa documentación y volvieron a presentar alegaciones, insistiendo en el grave impacto ambiental del proyecto y en el incumplimiento de la normativa vigente (Estrategia Territorial Valenciana, Ley de Ordenación del Territorio, Urbanismo y Paisaje, Ley de Movilidad Urbana, Ley del Cambio Climático, etc).

Ahora llega de nuevo el esperado pronunciamiento ambiental negativo para ese proyecto, que parece que ha pillado por sorpresa al Ayuntamiento tras su intenso e infructuoso lobby desarrollado en los últimos meses ante la autoridad ambiental. La organización ecologista no duda que el Ayuntamiento de Callosa d’en Sarrià buscará de nuevo promover ese proyecto a través de otras posibles vías. Ante ello Ecologistas en Acción le pide “responsabilidad ante de la ciudadanía, que no haga más el ridículo y que rompa los lazos que todavía tiene con el promotor, que deje de dilapidar el dinero de todos los callosinos en pagar a famosos arquitectos, abogados, catedráticos de postín, etc, y que entre por fin en razón y en defensa de la calidad de vida de la ciudadanía y de los espacios naturales protegidos presentes en su término. Que deje de ser una marioneta en defensa de los intereses de unos pocos. Seguro que por esa vía de preservación de la riqueza natural conseguirá el bienestar de la ciudadanía.”

La entrada Es tanca el pas definitivament a urbanitzar la serra de Bèrnia aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires