Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Presentades al·legacions contra un nou macroabocador de residus a Dosaigües

  • L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) pretén construir-lo junt a dos abocadors anteriors, un ja omplit i un altre que ho estarà en dos anys.
  • El macroabocador tindria una capacitat de prop de 3 milions de m3, ocuparia una extensió de 18 hectàrees i la seua vida útil seria de 13 anys. S’hi abocarien els rebutjos dels residus municipals generats en l’àrea metropolitana de València i tractats en les plantes de tractament mecanicobiològic de Manises i Quart de Poblet.

La Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat al·legacions contra un nou macroabocador de residus que l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) pretén instal·lar a Dosaigües. Este  abocador se situaria junt a un abocador ja totalment ple i a un altre que s’omplirà en dos anys al ritme actual d’abocament.

En esta instal·lació s’abocarien els rebutjos dels residus municipals generats en l’àrea metropolitana de València i tractats en les plantes de tractament mecanicobiològic de Manises i Quart de Poblet.

Segons la documentació exposada, el macroabocador tindria una capacitat de prop de 3 milions de m3, ocuparia una extensió de 18 hectàrees i tindria una vida útil de 13 anys.

Els principals aspectes de les al·legacions elaborades per l’organització ecologista contra el projecte són les següents:

  • No inclou l’aprofitament energètic dels gasos generats, obligatori en els abocadors que reben residus biodegradables, amb la falsa excusa d’una producció insuficient de gas.
    No es garanteix adequadament l’estabilitat de l’abocador ni dels talussos i el dic que haurien de contindre la massa dels residus depositats. Els impactes ambientals en cas de col·lapse de l’abocador serien molt greus, tenint en compte la proximitat de la massa d’aigua del riu Xúquer a l’embassament d’El Naranjero o presa de Cortes I, a escassos 900 metres. Esta aigua es destina al proveïment de l’Àrea Metropolitana de València-Sagunt i als regadius de la Ribera del Xúquer, i nodreix espais naturals de la Xarxa Natura 2000 com el Parc Natural de l’Albufera de València (Lloc d’Importància Comunitària i Zona d’Especial Protecció per a les Aus) i Riu Xúquer (Lloc d’Importància Comunitària).
  • El projecte no presenta una autèntica anàlisi econòmica dels costos d’abocament, exigida pel Reial decret 646/2020, que regula  l’eliminació de residus mitjançant depòsit en abocador.
  • No es manté una distància mínima entre la cota del fons d’excavació dels vasos d’abocament i el nivell freàtic dels aqüífers locals constatats en els estudis geològics. Així, en el cas d’un ascens excepcional del nivell freàtic les aigües subterrànies podrien entrar en contacte amb els residus.
  • El projecte inclou una incineradora de combustibles sòlids recuperats, que incompliria les condicions del Pla Integral de Residus (PIRCV2019) per a poder instal·lar este tipus d’instal·lacions.
  • En la documentació exposada no s’inclou el projecte de la línia elèctrica que requereix  el macroabocador, ni el corresponent estudi d’impacte ambiental.
  • Hi ha contradiccions i llacunes pel que fa al tractament i destinació de les cendres i escòries generades en el procés d’incineració, i dels lixiviats generats. Fins i tot es projecta que el necessari procés de maduració de les escòries es faça en una nau tancada, la qual cosa és inviable.
  • L’estudi d’impacte ambiental no analitza les diferents alternatives tècnicament viables d’explotació de l’abocador; només estudia les diferents alternatives d’ubicació i del tractament dels lixiviats. Tampoc analitza amb rigor el risc d’ocurrència d’un incendi en l’abocador, siga per causes internes o per externes a causa de la seua ubicació en sòl forestal.
  • S’incompleix la legislació que estableix límits màxims a l’abocament de residus domèstics i municipals en abocadors (Llei 10/2000 de residus de la Comunitat Valenciana i Reial decret 646/2020).

Ecologistes en Acció demana la retirada d’este projecte, que és una mostra més del fracàs de la política de residus que ha dut el Govern del Botànic des de 2015, que ha avançat ben poc en direcció cap al Residu Zero. Tal com han denunciat recentment, «la recollida separada eficient dels bioresidus està per desenvolupar, les polítiques de prevenció en la generació de residus estan absents i les recollides dels residus se centren en la fracció resta sense separació prèvia a les llars, que acaben de manera majoritària als abocadors.»

Presentadas alegaciones contra un nuevo macrovertedero de residuos en Dos Aguas

  • La Entidad Metropolitana para el Tratamiento de Residuos (EMTRE) pretende construirlo junto a dos vertederos anteriores, uno ya colmatado y otro que lo estará en dos años.
  • El macrovertedero tendría una capacidad de cerca de 3 millones de m³, ocuparía una extensión de 18 hectáreas y su vida útil sería de 13 años. Se abocarían en él los rechazos de los residuos municipales generados en el área metropolitana de València y tratados en las plantas de tratamiento mecánico biológico de Manises y Quart de Poblet.

La Federación de Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentado alegaciones contra un nuevo macrovertedero de residuos que la Entidad Metropolitana para el Tratamiento de Residuos (EMTRE) pretende instalar en Dos Aguas. Este vertedero se situaría junto a un vertedero ya totalmente colmatado y a otro que lo estará en dos años al ritmo actual de vertido.

En esta instalación se verterían los rechazos de los residuos municipales generados en el área metropolitana de València y tratados en las plantas de tratamiento mecánico biológico de Manises y Quart de Poblet.

Según la documentación expuesta, el macrovertedero tendría una capacidad cercana a los 3 millones de m³, ocuparía una extensión de 18 hectáreas y tendría una vida útil de 13 años.

Los principales aspectos de las alegaciones elaboradas por la organización ecologista contra el proyecto son las siguientes:

  • No incluye el aprovechamiento energético de los gases generados, obligatorio en los vertederos que reciben residuos biodegradables, con la falsa excusa de una producción insuficiente de gas
  • No se garantiza adecuadamente la estabilidad del vertedero ni de los taludes y el dique que tendrían que contener la masa de los residuos depositados. Los impactos ambientales en caso de colapso del vertedero serían muy graves, teniendo en cuenta la proximidad de la masa de agua del río Júcar al embalse del Naranjero o presa de Cortes I, a escasos 900 metros. Esta agua se destina al abastecimiento del área Metropolitana de València-Sagunt y a los regadíos de la Ribera del Xúquer, y nutre espacios naturales de la Red Natura 2000 como el Parque Natural de la Albufera de València (Lugar de Importancia Comunitaria y Zona de Especial Protección para las Aves) y Riu Xúquer (Lugar de Importancia Comunitaria).
  • El proyecto no presenta un auténtico análisis económico de los costes de vertido, exigida por el Real Decreto 646/2020, que regula la eliminación de residuos mediante depósito en vertedero.
  • No se mantiene una distancia mínima entre la cota del fondo de excavación de los vasos de vertido y el nivel freático de los acuíferos locales constatados en los estudios geológicos. Así, en el caso de un ascenso excepcional del nivel freático las aguas subterráneas podrían entrar en contacto con los residuos.
  • El proyecto incluye una incineradora de combustibles sólidos recuperados, que incumpliría las condiciones del Plan Integral de Residuos (PIRCV2019) para poder instalar este tipo de instalaciones.
  • En la documentación expuesta no se incluye el proyecto del tendido eléctrico que requiere el macrovertedero, ni el correspondiente estudio de impacto ambiental.
  • Hay contradicciones y lagunas en cuanto al tratamiento y destino de las cenizas y escorias generadas en el proceso de incineración, y de los lixiviados generados. Incluso se proyecta que el necesario proceso de maduración de las escorias se haga en una nave cerrada, lo cual es inviable.
  • El estudio de impacto ambiental no analiza las diferentes alternativas técnicamente viables de explotación del vertedero; solo estudia las diferentes alternativas de ubicación y del tratamiento de los lixiviados. Tampoco analiza con rigor el riesgo de ocurrencia de un incendio en el vertedero, sea por causas internas o por externas a causa de su ubicación en suelo forestal.
  • Se incumple la legislación que establece límites máximos en el vertido de residuos domésticos y municipales en vertederos (Ley 10/2000 de residuos de la Comunidad Valenciana y Real Decreto 646/2020).

Ecologistes en Acció pide la retirada de este proyecto, que es una muestra más del fracaso de la política de residuos que ha llevado el Gobierno del Botànic desde 2015, que ha avanzado muy poco en dirección hacia el Residuo Cero. Tal como han denunciado recientemente, «la recogida separada eficiente de los biorresiduos está por desarrollar, las políticas de prevención en la generación de residuos están ausentes y las recogidas de los residuos se centran en la fracción resto sin separación previa en los hogares, que acaban de manera mayoritaria a los vertederos.»

La entrada Presentades al·legacions contra un nou macroabocador de residus a Dosaigües aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires