Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Titllen d’inacceptables les declaracions de les ministres Ribera i Maroto i de la consellera Alsina sobre el gasoducte MidCat

· La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han declarat, en dues entrevistes per a televisió, la idea de rellançar la construcció del MidCat, un gasoducte que comunicaria la península ibèrica amb França i el centre d’Europa. La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha celebrat davant de la premsa la proposta defensada pel canceller alemany i aposta també pel rellançament.

· Ecologistes en Acció considera inacceptable que els governs es plantegin ressuscitar aquest projecte abandonat, amb un alt impacte territorial i sense seguretat que sigui continuat pel costat francès.

· L’organització considera que la solució a l’actual crisi del gas, en el context de crisi ecològica, s’ha d’enfocar en la transició a un model energètic resilient. La reducció del consum és essencial, en comptes d’aprofundir en la dependència els combustibles fòssils amb més infraestructures gasistes.

L’11 d’agost del 2022, el canceller alemany Olaf Schlof lamentava la no existència del gasoducte que uniria Portugal, Espanya i França amb el centre d’Europa com a resposta a l’actual crisi energètica que està patint Alemanya en el seu intent de sortir de la seva dependència amb respecte al gas rus. Després de les declaracions, la resposta de l’Executiu espanyol no ha trigat a arribar. La vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han apuntalat el suport al projecte en diverses entrevistes de televisió. També han parlat d’una reducció dels terminis, de vuit a nou mesos, en què podria estar a punt la part sud del gasoducte. Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha celebrat la proposta.

Davant d’aquestes declaracions, Ecologistes en Acció continua mostrant el seu rebuig rotund a que una resposta “solidària” hagi de ser ressuscitar un gasoducte i invertir milers de milions en infraestructura fòssil en lloc d’apostar per una transició energètica urgent cap a un model renovable i democràtic. L’organització assenyala que la majoria d’esforços haurien de reconduir-se primer a la reducció de la demanda garantint l’accés a l’energia de la població més vulnerable i la resiliència energètica. Aquest procés s’ha de fer pensant en les persones, sobretot aquelles en estat de vulnerabilitat, i no en els beneficis de grans companyies de l’oligopoli energètic, ni els països enriquits a costa de fomentar la crisi climàtica.

“Alemanya és dels països amb més emissions per càpita a nivell global i europeu i el sisè país que més ha contribuït històricament al canvi climàtic. Per això, ha d’afrontar la seva particular crisi energètica fent grans canvis en el seu model de producció i consum, fins a assolir la descarbonització, i deixar d’imposar mesures a la resta de països europeus en benefici propi. El contrari seria anar en contra de la justícia climàtica”, ha declarat Marina Gros, coordinadora de la campanya La Verdad del Gas d’Ecologistes en Acció, que també recorda la lamentable pressió del Govern alemany per incorporar el gas dins de la taxonomia verda de la UE.

D’altra banda, l’organització ecologista destaca que els terminis presentats per la ministra Ribera són irreals o incorreran en un increment substancial dels costos. Encara més quan França no s’ha pronunciat sobre la mateixa infraestructura que va rebutjar el 2019.

Pel que fa al finançament, Ecologistes en Acció es pregunta qui costejarà finalment aquesta infraestructura, ja que l’Estat espanyol ja consta d’un sobredimensionat sistema gasista que fa anys que la ciutadania paga. ”La inversió que es vol destinar per a aquests projectes fòssils i el sobrepreu actual de l’energia fòssil és una hipoteca que pesa com una llosa sobre el nostre futur”, afegeix Gros.

#StopMidCat, una reivindicació històrica

No és la primera vegada que Ecologistes en Acció rebutja la construcció del MidCat. Des del 2011 ha donat suport a les organitzacions territorials en protesta als dos costats dels Pirineus. El 2018, l’organització ecologista va presentar l’informe Los mitos del MidCat juntament amb altres organitzacions europees, on assenyalava que aquest projecte ofereix seriosos dubtes econòmics, mediambientals i climàtics.

La conjuntura de la guerra d’Ucraïna ha posat de manifest que les decisions preses en matèria energètica a l’última dècada per Alemanya i la UE s’allunyen dels objectius que exigeix la ciència per mitigar el canvi climàtic i compromet el futur de les poblacions que ja estan patint de manera molt greu les conseqüències d’aquesta emergència. Amb l’objectiu d’evitar els mateixos errors del passat, Ecologistes en Acció i la Xarxa Gas No És Solució ja es van pronunciar el maig del 2022 en contra de desenvolupar noves infraestructures gasistes incloses al paquet RePowerEU.

Així mateix, nombrosos estudis reflecteixen que cal deixar gran part dels combustibles fòssils sota terra i que no cal el desenvolupament de noves infraestructures gasistes per sortir de la dependència energètica del gas rus el 2025.

Per tot això, Ecologistes en Acció considera inacceptables les declaracions de les ministres i de la consellera i les insta a no plegar-se als interessos del Govern alemany i de la indústria dels combustibles fòssils. També li recorda a la Ministra Ribera la carta oberta signada per més de 35 organitzacions de la societat civil, que li va ser lliurada el 6 de maig de 2022, en què es planteja la necessitat d’“implementar solucions coherents que accelerin l’acció climàtica” , i que no posin en perill el camí ja recorregut, evitant per tots els mitjans l’expansió de les infraestructures de combustibles fòssils, l’energia nuclear i altres solucions falses que s’estan plantejant aquests dies.”

Marina Gros conclou: “Si la UE vol complir l’objectiu climàtic de l’Acord de París, ha de deixar enrere l’ús del gas fòssil abans del 2035. Una aposta energètica que passa per construir grans infraestructures de gas —incloent-hi les interconnexions com MidCat— dissenyades per romandre actives al voltant de 50 anys, és incompatible amb un escenari climàtic habitable. Sortir de la dependència del gas –i dels combustibles fòssils en general– és l’única aposta de sentit a llarg termini, per apostar per la seguretat energètica”.

La entrada Titllen d’inacceptables les declaracions de les ministres Ribera i Maroto i de la consellera Alsina sobre el gasoducte MidCat aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires