Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Ecologistes en Acció denuncia que lautorització del projecte Magda no ha tingut en compte el Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla

L’autorització del projecte fotovoltaic Magda, al nord de Castelló, no ha tingut en compte el Parc Cultural, que conté un dels nuclis de pintures rupestres a l’aire lliure més importants del món, per la qual cosa forma part del conjunt de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat.

El clos de la planta fotovoltaica fita amb el Parc Cultural al llarg de més de 2,6 km, l’envaeix en uns 1.000 m2 i no respecta l’obligatòria distància mínima de 500 metres a un Bé d’Interés Cultural

El projecte fotovoltaic en el nord de Castelló denominat Magda, amb una superfície de 472 hectàrees i una potència de 150 MW, que ha rebut recentment l’autorització administrativa prèvia de l’autoritat substantiva no ha tingut en compte l’existència del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla.

El clos de la planta fotovoltaica (FV) és limítrof amb el Parc en la seua part Nord A al llarg de més de 2,6 km, l’envaeix en al voltant de 1.000 m² i no respecta la distància de 500 metres establida pel Decret llei 14/2020 a un Bé d’Interés Cultural (BIC) declarat en 2016, que forma part del conjunt de l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat des de 1998. Eixe Parc Cultural està situat als termes municipals d’Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal (Castelló).

La Direcció General de Política Energètica i Mines va atorgar l’autorització administrativa prèvia a la planta FV el passat 24 d’abril (publicat en el BOE de 7 de juny de 2023). Aqueixa autorització confirma la Declaració d’Impacte Ambiental aprovada per l’autoritat ambiental el 23 de gener de 2023. És sorprenent que aqueixos documents donen per bona l’afirmació del promotor Tregmul Trade, SL (una UTE del grup francés Premier Grup i la xinesa Akuo Renovables Espanya) que negava l’existència de cap Bé d’Interés Cultural en la rodalia de la planta FV i ometia qualsevol referència a l’existència del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla.

És inaudit que el promotor i les autoritats ambientals i substantives ignoren l’existència del Parc Cultural de La Valltorta-Gassulla, declarat BIC en 2016 mitjançant el Decret 168/2016 i que forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO des de 1998, per la importància de les seues pintures rupestres en diversos abrics i coves. La planta FV en la seua part Nord A en el terme de Les Coves de Vinromà no sols és limítrof al llarg de més de 2.600 m amb el Parc Cultural sinó que en algunes parcel·les del clos envaeix el mateix Parc Cultural.

La normativa del Parc Cultural no contempla l’ús del sòl per a centrals fotovoltaiques i impedeix la instal·lació de qualsevol element que «lesionen els valors culturals del parc, dificulten la seua contemplació o impacten agressivament en l’entorn i el paisatge cultural».

A més el Decret llei 14/2020 que regula la instal·lació d’aquest tipus de plantes FV prohibeix la seua instal·lació a distàncies menors a 500 metres d’un BIC.

Ecologistes en Acció del País Valencià es dirigirà al Servei Territorial de Cultura i a la Direcció del Parc Cultural per a comunicar-los les greus afeccions detectades. També està preparant un recurs d’alçada contra la Resolució de l’autoritat substantiva que ha atorgat l’autorització administrativa prèvia, que inclourà aquesta qüestió.

La autorización del proyecto fotovoltaico Magda, en el norte de Castelló, no ha tenido en cuenta el Parque Cultural, que contiene uno de los núcleos de pinturas rupestres al aire libre más importantes del mundo, por lo cual forma parte del conjunto del arte rupestre del Arco Mediterráneo de la península Ibérica, declarado Patrimonio Mundial de la Humanidad.

El vallado de la planta fotovoltaica hito con el Parque Cultural a lo largo de más de 2,6 km, lo invade en unos 1.000 m² y no respeta la obligatoria distancia mínima de 500 metros a un Bien de Interés Cultural

El proyecto fotovoltaico en el norte de Castelló denominado Magda, con una superficie de 472 hectáreas y una potencia de 150 MW, que ha recibido recientemente la autorización administrativa previa de la autoridad sustantiva no ha tenido en cuenta la existencia del Parque Cultural de la Valltorta-Gassulla.

El vallado de la planta fotovoltaica (FV) es limítrofe con el Parque en su parte Norte A a lo largo de más de 2,6 km, lo invade en alrededor de 1.000 m² y no respeta la distancia de 500 metros establecida por el Decreto Ley 14/2020 a un Bien de Interés Cultural (BIC) declarado en 2016, que forma parte del conjunto del arte rupestre del Arco Mediterráneo de la península Ibérica, declarado Patrimonio Mundial de la Humanidad desde 1998. Ese Parque Cultural está situado a los términos municipales de Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, les Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes y Benassal (Castelló).

La Dirección General de Política Energética y Minas otorgó la autorización administrativa previa a la planta FV el pasado 24 de abril (publicado en el BOE de 7 de junio de 2023). Esa autorización confirma la Declaración de Impacto Ambiental aprobada por la autoridad ambiental el 23 de enero de 2023. Es sorprendente que esos documentos den por buena la afirmación del promotor Tregmul Trade, SL (una UTE del grupo francés Premier Grupo y la china Akuo Renovables España) que negaba la existencia de ningún Bien de Interés Cultural en la cercanía de la planta FV y omitía cualquier referencia a la existencia del Parque Cultural de la Valltorta-Gassulla.

Es inaudito que el promotor y las autoridades ambientales y sustantivas ignoren la existencia del Parque Cultural de la Valltorta-Gassulla, declarado BIC en 2016 mediante el Decreto 168/2016 y que forma parte del Patrimonio Mundial de la Humanidad por la UNESCO desde 1998, por la importancia de sus pinturas rupestres en varios abrigos y cuevas. La planta FV en su parte Norte A en el término de Les Coves de Vinromà no solo es limítrofe a lo largo de más de 2.600 m con el Parque Cultural sino que en algunas parcelas del vallado invade el mismo Parque Cultural.

La normativa del Parque Cultural no contempla el uso del suelo para centrales fotovoltaicas e impide la instalación de cualquier elemento que «lesionan los valores culturales del parque, dificultan su contemplación o impactan agresivamente en el entorno y el paisaje cultural».

Además el Decreto Ley 14/2020 que regula la instalación de este tipo de plantas FV prohíbe su instalación a distancias menores a 500 metros de un BIC.

Ecologistas en Acción del País Valenciano se dirigirá al Servicio Territorial de Cultura y a la Dirección del Parque Cultural para comunicarles las graves afecciones detectadas. También está preparando un recurso de alzada contra la Resolución de la autoridad sustantiva que ha otorgado la autorización administrativa previa, que incluirá esta cuestión.

La entrada Ecologistes en Acció denuncia que l’autorització del projecte Magda no ha tingut en compte el Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires