- La tensió durant tota la cimera reflecteix una pèrdua de confiança clara entre els països.
- S’han malgastat hores i recursos humans i no s’ha aconseguit avançar de manera clara en matèria de mitigació i finançament.
- Els paquets de Balanç Global, Adaptació, Finançament i Pèrdues i Danys fan tímids avenços, lluny de l’ambició necessària.
- Ecologistes en Acció se suma a la crida global per posar fi de forma ràpida, justa i definitiva als combustibles fòssils.
Després de dues setmanes de trobada al SB58 de Bonn, la cimera climàtica ha tancat aquest període de negociacions. S’esperava que s’hi avancés de manera significativa els documents que s’han de discutir al més alt nivell polític en la propera COP28 que tindrà lloc a Dubai. Tot i això, les tenses discussions entorn de la inclusió del Programa de Mitigació i de nous punts a l’agenda sobre incrementar el suport del nord al sud han ocasionat el malbaratament d’un temps valuós. Fins al penúltim dia de les negociacions, els governs no han estat capaços d’acordar una agenda malgrat el risc de desaprofitar les poques coses aconseguides durant les dues setmanes de treball.
És la primera vegada que passa una aprovació in extremis de l’agenda en aquestes trobades intersessionals. La Presidència dels grups de treball va arribar a declarar que aquesta baralla per l’agenda suposa “un mal precedent” que espera que no es repeteixi. Per la seva banda, Ecologistes en Acció ha assenyalat que aquesta actitud mostra com s’ha incrementat la distància entre els països que ja va quedar palesa en la passada COP27.
L’incompliment del nord global a assumir els compromisos previs sobre el finançament en mitigació, adaptació i pèrdues i danys ha estat una crítica constant manifestada per molts països del sud global. Per exemple, el compromís signat a Glasgow de duplicar el finançament en matèria d’adaptació encara no s’ha formalitzat.
Mentrestant, continua la hipocresia d’actors del nord global -com els EUA o la UE- que segueixen parlant d’incloure finançament privat o canviar els fluxos d’inversió, sense haver-se preocupat de donar senyals clars sobre la seva contribució a un finançament públic addicional i estable per als països més vulnerables de cara a reparar una petita part del deute de carboni històric que acumula.
D’altra banda, la conclusió del diàleg sobre el Balanç Global, acordat a la cimera de Katowice el 2018, era sens dubte el document de les negociacions que més s’esperava. Un procés en què durant més de tres anys s’han celebrat successives trobades per posar en comú bones pràctiques i mesures per incrementar la resposta global en matèria de mitigació, adaptació i pèrdues i danys. Se suposava que la cimera de Bonn seria capaç de tancar aquests diàlegs amb l’elaboració d’un esborrany de l’estructura que havia d’incloure orientacions sobre el contingut a debatre en properes trobades.
Tot i això, el resultat de Bonn avança una estructura merament indicativa sense contingut rellevant. El document final rebaixa l’ambició a causa de les pressions d’Aràbia Saudita, la Xina i altres aliats a la darrera negociació del Balanç Global. Així, en lloc d’acabar amb un ordre clar de qüestions a decidir a la COP28 trobem un text feixuc amb quatre opcions a triar. Com a conseqüència, se segueix aprofundint en la crisi de credibilitat d’aquestes trobades internacionals, que es mostren incapaces de complir el mandat.
Segons Ecologistes en Acció, el bloqueig constant d’alguns països als temes de mitigació, la confiança en els mercats o l’afany per mantenir falses solucions, com ara la captura i l’emmagatzematge de carboni, són algunes de les pitjors notícies per al clima. L’últim informe de l’IPCC ha estat clar en assenyalar que s’està a prop de sobrepassar un increment de la temperatura global de més d’1,5 ºC i que es requereix una acció immediata capaç de reduir almenys el 43 % de les emissions globals per a 2030. Tot i això, molts països continuen negant-se a posar una data de fi als combustibles fòssils, dotar del finançament i tecnologies necessàries, assumir els deutes del nord al sud global o acceptar la desinversió de combustibles fòssils recollits a l’Acord de París.
Al plenari final de les negociacions, el Secretari General del Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic, Simon Stiell, va manifestar que “tots els països van assolir un Acord a París que s’ha de respectar i no es pot triar quina part d’aquest acord és millor per a cadascú”. A més, va llançar el seu compromís per fer pública la diferenciació obligatòria de tots els assistents, ja siguin governs, indústria o ONG.
Fins i tot el mateix president de l’Òrgan Subsidiari per a la Implementació, Nabeel Munir, va concloure el plenari final amb aquestes paraules: “Hem malbaratat un munt d’hores humanes. No tenim cap qüestió positiva per portar a casa avui. A partir d’ara cal treballar per restablir la confiança. Tinguem present el panorama general”.
Davant la incapacitat dels governs mundials per acceptar la necessitat d’un canvi de sistema, que deixi els combustibles fòssils sota terra i compleixi amb la justícia climàtica, la societat civil no ha callat. Un cop més, ha demostrat la seva força en accions i manifestacions al lloc de les negociacions.
La presència de la propera Presidència de la COP28, que ha estat rebutjada per nombroses ocasions, ha trobat la resposta de les organitzacions socials –entre elles Ecologistes en Acció– que exigeixen un règim d’incompatibilitats capaç de fer fora les empreses de combustibles fòssils i grans contaminants de les negociacions.
Durant les darreres hores de la trobada, les organitzacions ecologistes, de joves, de gènere i indígenes van fer pública la seva intenció d’incrementar la resposta a l’expansió de nous projectes petroliers, gasistes i extractivistes fins a posar fi als combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva. Per això van anunciar que el 15 de setembre començarà una acció global per exigir “una data de fi a tots dels combustibles fòssils que s’ha de recollir de manera clara entre les decisions de la propera cimera COP28”.
Ecologistes en Acció ha tornat a assenyalar a Bonn que els governs estan massa lluny d’afrontar d’una manera efectiva la lluita climàtica i que, davant la seva inacció, continuarà “treballant incansablement per canviar el sistema extractivista, capitalista, patriarcal i basat en combustibles fòssils a aquestes cimeres internacionals, als carrers i allà on calgui”.
La entrada La divisió dels països a Bonn fa impossible complir amb la ciència i la justícia climàtica aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires