Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

La contaminació de les aigües superficials amb l’herbicida glifosat ha d’obligar Espanya a votar que es prohibisca

  • El 22% de les mostres d’aigües superficials, que inclouen les recollides a Espanya, contenen nivells de glifosat que les fan inadequades per al consum humà.
  • Aquesta contaminació també comporta una amenaça important per a la vida aquàtica.
  • Cal que l’Estat espanyol s’opose a la renovació de la llicència de l’herbicida en la votació d’estats membres que tindrà lloc en els pròxims mesos.

Anticipant-se a la votació de 2023 sobre la reautorització del glifosat, Ecologistes en Acció, membre de la Xarxa Europea d’Acció en Plaguicides, al costat dels Verds, ha analitzat els nivells de glifosat a les aigües superficials europees i espanyoles.

Per a l’estudi s’han pres mostres d’aigües superficials en 12 països de la Unió Europea a la fi d’octubre de 2022, després de la temporada agrícola. En total es van recollir 23 mostres de rius/rierols i 5 mostres d’aigua de llac.

Fins i tot fora de la temporada agrícola per a la majoria dels països, l’herbicida glifosat i el seu producte de degradació, AMPA, s’han detectat en 17 de les 23 mostres (74%) d’aigües superficials d’11 dels 12 països de l’estudi. Cinc de les mostres d’aigua, entre les quals s’inclouen les recollides a l’Estat espanyol (a Les Garrigues, a San Pedro del Pinatar i a la rambla del Albujón) contenien nivells de glifosat i/o AMPA superiors al límit ambiental de seguretat de 0,1 μg/l per a les substàncies actives dels plaguicides i els seus metabòlits en l’aigua potable.

Concentración de AMPA y glifosato

Concentració d’AMPA i glifosat en migrograms/litre a Europa, 2022.

Els resultats d’aquest informe confirmen les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a 2021, que van detectar glifosat per damunt de la norma de qualitat de 0,1 μg/l en un de cada tres punts de mostreig, situació que Ecologistes en Acció porta anys denunciant amb nombrosos informes.

Aquesta contaminació suposa, en primer lloc, una important amenaça per als ecosistemes aquàtics. El glifosat està classificat com a tòxic per a la vida aquàtica, amb efectes duradors. Les proves científiques demostren que el glifosat i l’AMPA suposen un risc significatiu per als ecosistemes aquàtics en les concentracions en què es troben al medi ambient. Fins i tot nivells baixos de glifosat afecten el creixement i desenvolupament d’espècies aquàtiques clau, des de plantes i algues fins a peixos i amfibis. L’exposició a herbicides a base de glifosat, que també contenen tensioactius i altres coformulants, sol ser fins i tot més tòxica que el glifosat per si mateix. A més, els riscos podrien ser fins i tot majorsm ja que les últimes conclusions de l’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) sobre el glifosat admeten ‘llacunes de dades’ pel que fa a la seua toxicitat aquàtica.

En segon lloc, el nivell actual de contaminació per glifosat a Europa posa en perill la integritat dels recursos hídrics per a ús humà. Els casos de contaminació d’aigua potable que ha patit Espanya en els últims mesos augmentaran si no es posa fre a l’ús d’herbicides tòxics, especialment prop de zones de proveïment.

En els pròxims mesos de 2023, els estats membres votaran la renovació (o no) de la llicència del glifosat en el comité de pesticides europeu ScoPAFF. Enguany, l’àmplia contaminació de les aigües per glifosat i AMPA, sumada a les llacunes de dades sobre la seua toxicitat per a la vida aquàtica demostren que no es compleixen els criteris d’aprovació de qualsevol plaguicida, la qual cosa facilita que Espanya vote en contra de la renovació.
És imperatiu que la Comissió Europea i els estats membres s’oposen a l’ús del glifosat per a fer front a les conseqüències sobre la qualitat de l’aigua i els efectes adversos observats en un ampli espectre d’espècies, inclosos els éssers humans. També és imprescindible adoptar objectius jurídicament vinculants per a reduir a la meitat l’ús i el risc dels plaguicides químics, tal com ho proposa la Comissió en el Reglament relatiu a l’ús sostenible dels productes fitosanitaris.

 

La entrada La contaminació de les aigües superficials amb l’herbicida glifosat ha d’obligar Espanya a votar que es prohibisca aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires